Linkovi

Indija odobrila dve vakcine - Astra Zenekinu i domaću


Nacionalna proba sistema distribucije i davanja vakcine protiv Kovida-19 sprovedena je u Indiji u subotu, 2. januara 2020.
Nacionalna proba sistema distribucije i davanja vakcine protiv Kovida-19 sprovedena je u Indiji u subotu, 2. januara 2020.

Indija je dala hitnu dozvolu za upotrebu dve vakcine protiv Kovida-19, čime se otvara put za početak možda najvećeg programa imunizacije u celom svetu.

Jednu od vakcina razvila je britanska kompanija Astra Zeneka a proizvodi se u Indiji, dok je drugu razvila indijska farmaceutska kompanija, Barat Biotek.

U kratkom saopštenju, indijski generalni kontrolor za lekove Venugopal G. Somani rekao je da su "obe vakcine odobrene za ograničenu upotrebu u Indiji." Dodao je da su oba proizvodjača predala podatke koji pokazuju da su njihove vakcine bezbedne za upotrebu.

Indija je dala zeleno svetlo za vakcinu Astra Zeneke nekoliko dana nakon što je vakcina odobrena u Britaniji. Indijski institut Serum već je napravio zalihe 50 miliona doza vakcine, i pre nego što je ona dobila formalnu dozvolu.

Premijer Narendra Modi nazvao je odobravanje vakcine "prekretnicom u već hrabroj bici protiv virusa." Na Tviteru je napisao: "Svaki Indijac treba da bude ponosan što su dve vakcine dobile dozvolu za hitnu upotrebu u Indiji!"

Indija, koja je druga najteže pogođena zemlja sveta, planira da program imunizacije započne tokom prve polovine januara i postavila je ambiciozni cilj da do avgusta vakciniše 300 miliona ljudi. Među njima će biti zdravstveni radnici, bezbednosno osoblje, građani stariji od 50 godina i klinički ugroženi.

Postizanje tog cilja podrazumeva davanje 600 doza vakcine - pošto svaka vakcina mora da se primi u dve doze.

Proteklih nedelja, vlasti su užurbano pripremale lokacije za držanje vakcina na hladnom, i obučavale hiljade zdravstvenih radnika kako da daju vakcine. Sistem je testiran u subotu širom zemlje, kada su davane i placebo vakcine.

“Logistika je razrađena sa različitim državnim vladama", izjavio je predsednik Fondacije za javno zdravlje Indije K. Šrinat Redi. On, međutim, ističe da će postizanje cilja od 300 miliona zavisiti od dostupnosti vakcine i broja zdravstvenih radnika.

Zdravstveni radnik uzima bris iz nosa pacijentu u centru za testiranje na Kovid-19 u Hiderabadu u Indiji, 2. januara 2021. za vreme nacionalnog testiranja sistema distribucije vakcine za Kovid.
Zdravstveni radnik uzima bris iz nosa pacijentu u centru za testiranje na Kovid-19 u Hiderabadu u Indiji, 2. januara 2021. za vreme nacionalnog testiranja sistema distribucije vakcine za Kovid.

50 miliona doza vakcine Astra Zeneke koje je već dostupno u zemlji daje Indiji prednost. Institut Serum, najveći svetski proizvodjač vakcine, kaže da je na putu da značajno poveća proizvodnju ovog meseca. Nakon što je vakcina odborena, direktor instituta Adar Punvala napisao je na Tviteru da se "rizik koji je preduzet u pravljanju zaliha vakcine konačno isplatio."

Stručnjaci su optimisti da će vakcina pružiti zaštitu čak i od mutiranog oblika virusa iz Britanije koji je veoma zarazan.

“Mutirani virus neće moći da izbegne imune mehanizme koje pokreće vakcina tako da je malo verovatno da će tu biti većih problema", ističe Redi iz Fondacije za javno zdravlje Indije.

Neki medicinski eksperti su postavili pitanja o nedostatku adekvatnih podataka o vakcini koju je razvila kompanija Barat Biotek, koja još sprovodi treću fazu testiranja. Somani kaže da je vakcina "bezbedna" i odobrena "u javnom interesu, u fazi kliničkog testiranja, kako bi postojalo više opcija za vakcinaciju, posebno u slučaju infekcije mutiranim oblicima virusa."

Dozvola za upotrebu dve vakcine donosi nadu u zemlji u kojoj je inficirano više od 10 miliona ljudi, a virus odneo skoro 150.000 života.

Stručnjaci takođe upućuju ohrabrujuće poruke građanima zabrinutim zbog mogućih neželjenih efekata vakcina koje su razvijene brže nego bilo kad u istoriji.

"Ona vas zaista štiti od ozbiljne bolesti i to će biti izuzetno važno u spasavanju života", kaže K. Šrinat Redi. A u zemlji u kojoj mnogi mladi ljudi imaju blage infekcije, on ističe da se "sada zna da čak iako mladi ne pokazuju mnoge simptome, zapravo pretrpe oštećenja pluća i srca kojih nisu ni svesni."

Obe vakcine odobrene u Indiji mogu da se čuvaju u običnim frižiderima na temperaturi između dva i osam Celzijusovih stepeni. Takođe su jeftinije od Fajzerove i Modernine vakcine - što je važno u zemlji sa 1,3 milijarde stanovnika, koja će morati da vakciniše značajan deo populacije da bi kontrolisala pandemiju.

XS
SM
MD
LG