Linkovi

Romni zatražio da se veterinarima i vojnim medicinarima odobri vakcinisanje građana protiv Kovida


"Želim da ulijem poverenje javnosti da je vakcina bezbedna"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

"Želim da ulijem poverenje javnosti da je vakcina bezbedna"

Broj građana obolelih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je 20 miliona – u trenutku dok nadležni pokušavaju da pospeše proces vakcinacije u državama Kolorado, Kalifornija i Florida.

Od Dana zahvalnosti, praznika koji se obeležava 26. novembra u SAD-u je zabeležen porast smrtnih slučajeva od posledica Kovida – tokom decembra, prema zvaničnim podacima, preminulo je 78.000 ljudi. Ukupan broj stradalih od početka pandemije, pre oko godinu dana, iznosi 345.000 – iliti po jedan smrtni slučaj na 950 građana.

Senator Mit Romni zatražio je od američke vlade da veterinarima i vojnim medicinarima odobri vakcinisanje građana protiv koronavirusa – što očekuje da bi moglo uticati na smanjenje smrtnosti virusa.

Senator Mit Romni
Senator Mit Romni

Broj obolelih od Kovida u SAD-u značajno se povećao u drugoj polovini 2020. Analiza agencije Rojters pokazala je da je tokom 200 dana od tog virusa obolelo 5 miliona ljudi. Zatim je 93 dana bilo potrebno da broj zaraženih građana premaši 10 miliona. Konačno, svega 25 dana bilo je potrebno da se sa 15 miliona slučajeva stigne do 20 miliona, pokazuje istraživanje agencije Rojters.

Po broju registrovanih slučajeva prednjače američke države Kalifornija (2,28 miliona), Teksas (1,76 miliona) i Florida (1,32 miliona).

U SAD-u trenutno se u proseku beleži 186.000 slučajeva dnevno – što je manje od proseka sredinom dececmbra koji je iznosio 218.000 novih dnevnih infekcija. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi se taj broj mogao povećati nakon pranika.

U američkim bolnicama trenutno se na lečenju nalazi više od 125.000 pacijenata. Uprkos tome što je u SAD-u odobrena upotreba dve vakcine protiv Koida 19 – distribucija se sprovodi sporije nego što je očekivano.

Međutim, vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči smatra da će američki građani, zahvaljujući vakcini, do jeseni 2021. postići dovoljnu količinu kolektivnog imuniteta na koronavirus.

Američke vlasti postavile su cilj vakcinacije 100.000 građana do 1. marta 2021.

XS
SM
MD
LG