Linkovi

Palmer: Nova Vlada Crne Gore da udvostruči napore u borbi protiv korupcije i kriminala


ARHIVA - Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer
ARHIVA - Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, Metju Palmer, saopštio je u utorak da će Sjedinjene Američke Države podržati novu Vladu Crne Gore u reformama na putu prema članstvu u EU, navodeći da SAD očekuju od nove vlasti da udvostruče napore u uspostavi vladavine prava, borbi protiv korupcije i kriminala.

Palmer je na onlajn konferenciji za crnogorske novinare, nakon virtuelnog sastanka sa crnogorskim zvaničnicima u ponedeljak, rekao da je ohrabren onim što je čuo od nove Vlade o njenoj posvećenosti i odlučnosti da ostane na evroatlantskom kursu i posvećena evropskoj budućnosti i reformama koje su potrebne za napredak Crne Gore na putu ka EU.

Ohrabruje nas ono što čujemo od nove Vlade, njihova posvećenost i odlučnost da ostanu na putu, da ostanu posvećeni toj evropskoj budućnosti, da se obavežu na reforme potrebne da bi se krenulo evropskim putem i da prave neke od teških izbora. Unapređenje vladavine zakona, suočavanje s organizovanim kriminalom bili su i ostali centralni izazov Crne Gore i zadatak od ključne važnosti za Crnu Goru da bi mogla krenuti naprijed na evroatlantskom putu”, rekao je Palmer i dodao da je “reforma u pravosuđu neophodna kako bi se obezbijedila nezavisnost pravosuđa, privukle strane investicije i obezbijedio institucionalni okvir” koji će zemlji donijeti “mir, prosperitet i stabilnost”.

On je pohvalio izjavu premijera Zdravka Krivokapića da će imati nultu stopu tolerancije na korupciju i rekao da su očekivanja SAD od nove crnogorske Vlade “ista kao i očekivanja crnogorskog naroda”, da će vlada sprovesti konkretne reforme kako bi smanjila korupciju, procesuirala organizovane kriminalne grupe i ojačala crnogorske institucije.

“SAD su spremne podržati ovu novu vladu kao partnera, prijatelja i saveznika, i sarađivati s njom na promociji i unaprjeđenju reformi i konkretnim promjenama koje će pomoći Crnoj Gori da obezbijedi zajedničku (evropsku) budućnost”, rekao je Palmer navodeći da SAD ima “viziju budućnosti koja je slična onoj koju ima Vlada, koja je slična onoj koju je narod Crne Gore slobodno izabrao, a to je evropska budućnost, ona u kojoj je Crna Gora usidrena na Zapadu, budućnost u kojoj Crna Gora otvoren je za vanjskog investitora, što se voljom crnogorske javnosti slobodno izražava na glasačkim kutijama”.

On je rekao da je “važno da nova vlada ispuni te obaveze, udvostruči napore na promociji vladavine zakona, bori se protiv korupcije i obezbijedi pravično i transparentno medijsko okruženje”, i dodao da “kroz sve ovo, crnogorska vlada i crnogorski narod mogu na SAD gledati kao na saveznike, prijatelje, partnere i podržavaoce”.

Odgovarajući na pitanje o mogućem ruskom uticaju na novu Vladu koju podržava proruski Demokratski front, Palmer je rekao da su “SAD zabrinute zbog ruskog uticaja, ne samo u Crnoj Gori, gdje su već viđene neke njihove operacije u informacijskom prostoru, već širom Zapadnog Balkana”.

"Svi moramo da posebno posmatrarmo informacijski prostor i načine na koje ruski proksiji, uključujući naročito Sputnjik i RT, iskrivljuju informacijsko okruženje”, naveo je Palmer i dodao da je “najbolji način za borbu sa dezinformacijama istina”.

On je rekao da je ohrabren što je od predstavnika nove Vlade “čuo da su posvećeni odgovornostima koje Crna Gora ima kao NATO članica, kao i evropskoj budućnosti i reformama”, navodeći da to što je prva zvanična posjeta premijera Krivokapića Briselu “jasno dokazuje da su Vlada i crnogorski narod orjentisani ka Zapadu.

Palmer je rekao i da vjeruje da će kohabitacija vlasti u Crnoj Gori biti uspješna i podsjetio da je kohabitacija “redovni primjer” u evropskoj politici, navodeći Francusku kao primjer.

Vjerujem da je predsjednik Milo Đukanović posvećen radu s novom Vladom. Mislim da je, u konačnom, vizija predsjednika Đukanovića, premijera Krivokapića, Sjedinjenih Država, crnogorskih evropskih saveznika i partnera, Crne Gore koja radi potrebne reforme za napredak na putu evropske i evroatlantske integracije, jedna mreža koja pruža osnovu za saradnju, pa sam optimističan da će se kohabitacija pokazati uspješnom”, rekao je Palmer.

On je rekao da, pored ključnih prioriteta, prepoznaje važnost promocije ekonomskog rasta i otvorenosti za strane investicije, navodećo da se SAD zalaži za saradnju sa crnogorskim institucijama i poslovnim sektorom, kako bi se identifikovale mogućnosti za američki biznis u Crnoj Gori.

Na pitanje vjeruje li da će nova Vlada napraviti pomak u istragama i suzbijanju prijetnji i napada na novinare, Palmer je odgovorio da je to jedno od osnovnih pitanja, kao i borba protiv organizovanog kriminala.

"Otežavajuće radno okruženje za novinare je zabrinjavajući problem sa kojim se Vlada mora suočiti, ali vjerujem da je posvećena njegovom rješavanju”, rekao je Palmer i dodao da će SAD “biti saveznik u rješavanju tog problema”, podjećajući da novinari igraju važnu ulogu u nadgledanju rada Vlade, što se vladi ne sviđa uvijek, ali je važno za demokratiju”. “Napadi na novinare nagrizaju demokratiju, moraju biti istraženi, a odgovorni za napade procesuirani i moraju snositi posljedice".

Na pitanje da li očekuje da će nova Vlada biti stabilna na prozapadnom kursu, obzirom da se dio parlamentarne većine protivi članstvu u NATO i priznanju Kosova, odgovorio da ne želi prognozirati političku budućnost Crne Gore pomoću “kristalne kugle”.

"Crna Gora ima Vladu koja je partner SAD-u, sarađivaćemo sa njom na unapređenju zajedničkih političkih ciljeva. Kada dođe vrijeme za promjenu vlasti, to će biti slobodna volja naroda, iskazana putem glasačkih listića”, rekao je Palmer, navodeći da će SAD raditi sa crnogorskom Vladom i narodom kao partneri.

On je izrazio uvjerenje da Crna Gora može ostati uzor multietničkog identiteta na Balkanu, navodeći da je ona “tradicionalno bila model za zapadni Balkan o tome kako to da društvo i politički sistem mogu biti otvoreni za sve etničke identitete, s nečim zaista podsticajnim u vezi s crnogorskom demokratijom, a to je građanski model upravljanja i mislim da je važan primjer za cijeli zapadni Balkan”.

"Bio bih zabrinut ako bi crnogorski narod morao da odlučuje između, na primjer, srpskog i crnogorskog identiteta i da su ovi identiteti nekompatibilni i kontradiktorni. To jednostavno nije tačno. U Crnoj Gori ima mjesta za razne identitete, etničke i nacionalne, i veoma je važno da država očuva multietničke vrijednosti, jer time otvara put ka evropskoj i zapadnoj budućnosti", rekao je Palmer.

Potrebne izmjene Ustava BiH

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju rekao je da će biti potrebne izmjene Ustava Bosne i Hercegovine (BiH), te izmjene struktura vlasti u toj državi, prenosi RSE.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li treba revidirati Dejtonski sporazum, Palmer je kazao da je za BiH neophodno da preduzme reforme, da bi napredovala ka evropskoj budućnosti.

Mislim da je široko zastupljeno mišljenje da su reforme neophodne. To će zasigurno zahtijevati u nekom trenutku izmjenu Ustava, izmjene struktura vlasti u BiH, koje će pripadati narodu BiH, vođstvu te zemlje na svim stranama“, naveo je Palmer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG