Linkovi

Crna Gora: Lideri nove većine dogovorili ekspertsku Vladu


S leva: Zdravko Krivokapić (Za budućnost Crne Gore), Aleksa Bečić (Mir je naša nacija) i Dritan Abazović (Crno na bijelo) (Foto: RTCG.me)
S leva: Zdravko Krivokapić (Za budućnost Crne Gore), Aleksa Bečić (Mir je naša nacija) i Dritan Abazović (Crno na bijelo) (Foto: RTCG.me)

Lideri i predstavnici tri pobjedničke koalicije na izborima 30. avgusta saopštili su da su na današnjem sastanku potvrdili njihov raniji dogovor o izboru nove Vlade, navodeći da će biti formirana ekspertska vlada.

Na sastanku lidera pobjedničkih koalicija potvrđen je naš raniji dogovor o izboru ekspertske vlade koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima”, saopštio je mandatar za sastav Vlade, Zdravko Krivokapić.

"Narednih dana upoznaću stranke sa mojim prijedlogom kandidata za ministre u ekspertskoj vladi", napisao je Krivokapić na Tviteru.

U zajedničkom saopštenju koje potpisuju lideri i predstavnici tri vladajuće koalicije, Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, navodi se da će mandatar narednih dana upoznati stranke sa vlastitim predlogom o kojem će se izjasniti stranke.

Sastanku su, pored mandatara, prisustvovali i lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Demosa Miodrag Lekić, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kao i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

Abazović je nakon sastanka rekao novinarima da je dogovoren koncept ekspertske vlade, kao i da bi mandatar uskoro trebalo da saopšti imena kandidata za ministarske funkcije i do 8. novembra predstavi svoj plan.

"Potvrđen je naš raniji dogovor o izboru nove Vlade, koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 2020. godine. Mandatar će narednih dana upoznati stranke sa vlastitim predlogom o kojem će se izjasniti stranke", navodi se u zajedničkom saopštenju predstavnika tri koalicije koje čine novu većinu u parlamentu.

Abazović je rekao da su svi zadovoljni sastankom navodeći da je protekao "iznad svih očekivanja" i da je “mandatar dobio potvrdu svih da saopšti imena svoga tima i na tri koalicije je da ga podrže".

"Mislim da je preovladao koncept ekspertske vlade za koju smo se zalagali. Očekujemo da tamo ne bude političara i to je to. Mislim da ćemo imati jedan novi model, ali evo da sačekamo”, rekao je, pored ostalog, Abazović, navodeći da su sada sve ingerencije stavili na mandatara da on odredi" sastav nove Vlade.

On je rekao da je prihvaćen koncept (ekspertske vlade) koji je najvažnija stvar za koju su se borile stranke koje su osvojile većinu.

Cijelo vrijeme smo govorili građanima da ekspertska vlada treba da se sastavi, da je Crna Gora u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, sa zdravstvenom situacijom koja se komplikuje, da što prije treba da imamo vladu... moramo da krenemo da radimo i to je to”, rekao je Abazović.

Dogovor o novoj Vladi uslijedio je nakon višenedjeljnih pregovora i medjusobnih optužbi predstavnika nove većine u vezi raspodjele resora u novoj Vladi.

XS
SM
MD
LG