Linkovi

Trampove tvrdnje o izbornoj krađi u fokusu drugog pretresa o neredima 6. januara


Video snimak bivšeg predsednika Donalda Trampa na ekranu za vreme drugog javnog pretresa kongresne komisije za istragu napada na Kongres, 13. juna 2022.
Video snimak bivšeg predsednika Donalda Trampa na ekranu za vreme drugog javnog pretresa kongresne komisije za istragu napada na Kongres, 13. juna 2022.

Najbliži savetnici u kampanji Donalda Trampa, visoki vladini zvaničnici pa čak i članovi njegove porodice odbacivali su njegove lažne tvrdnje o izbornoj krađi uoči događaja 6. januara, ali je poraženi predsednik delovao "odsečeno od realnosti" i nastavljao da se drži "fantastičnih teorija" da bi ostao na vlasti, rečeno je na drugom pretresu komisije Predstavničkog doma koja vodi istragu o napadu na Kongres 6. januara.

"Nije imao dodir sa realnošću ako je verovao u te stvari", izjavio je u razgovoru sa članovima komisije bivši sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, a snimak tog razgovora je prikazan na pretresu.

Glavni svedok pred devetočlanom komisijom trebalo je da bude Bil Stepien, Trampov menadžer kampanje 2020. godine, ali je u poslednjem minutu otkazao učešće na pretresu zbog "hitne porodične situacije." Američki mediji prenose da je otišao da prisustvuje porođaju svoje žene. Komisija je saopštila da će umesto njegovog novog svedočenja uživo biti emitovan video snimak njegovog ranijeg iskaza pred komisijom.

Watch Monday's Committee Hearing Live:

Svedoci u ponedeljak, pretežno republikanci, i mnogi čija su svedočenja unapred snimljena, opisivali su kako je Tramp odbio da posluša savet svojih najbližih saradnika, uključujući i članove porodice. Dok su se ljudi oko njega okupili u "tim normalnosti" koji je predvodio njegov bivši menažder kampanje Bil Stepien, i drugu grupu koju je predvodio Trampov savetnik Rudi Đulijani, predsednik je izabrao svoju stranu.

U izbornoj noći, rekao je Stepien komisiji, "Tramp je bio sve nezadovoljniji" i odbio da prihvati nepovoljne rezultate.

Trampov zet Džered Kušner pokušao je da ga odvoji od Đulijanija i njegovih neosnovanih teorija o krađi glasova, ali ga predsednik nije poslušao.

Video snimak svedočenja Vilijama Bara, bivšeg sekretara za pravosuđe, prikazan je na prvom pretresu 9. juna 2022.
Video snimak svedočenja Vilijama Bara, bivšeg sekretara za pravosuđe, prikazan je na prvom pretresu 9. juna 2022.

Tramp, koji i dalje ne pokazuje kajanje, oštro je kritikovao pretrese svojim karakterističnim jezikom, i opisao ih kao "izdajničke i besmislene", a zatim ponovio tvrdnju o ukradenim izborima. Bivši predsednik koji razmišlja o novoj trci za Belu kuću branio je napad na Kapitol kao događaj kada su "Amerikanci jednostavno rešili da svoje izabrane zvaničnike pozovu na odgovornost."

Na pretresu u ponedeljak su uživo svedočili drugi svedoci, među kojima je Kris Stirvolt, bivši politički urednik kanala Foks njuz koji je u izbornoj noći u novembru 2020. proglasio da je Džo Bajden pobedio u Arizoni - jednoj od presudnih država za ishod izbora.

Predsedavajući kongresmen Beni Tompson otvorio je pretres navodeći da je Tramp "izneverio poverenje američkog naroda" i "pokušao da ostane na položaju iako je narod glasao drugačije."

Članovi komisije kažu da su otkrili dovoljno dokaza da bi Sekretarijat za pravosuđe mogao da razmotri podizanje krivične optužnice protiv bivšeg predsednika - što bi bio događaj bez presedana u američkoj politici.

Tompson, kongresmen iz Misurija i potpredsednica komisije, republikanka Liz Čejni iz Vajominga prošlog četvrtka su vodili prvi pretres koji je održan uveče i prenošen u udarnom televizijskom terminu na nekoliko nacionalnih TV mreža, kada ga je pratilo skoro 20 miliona Amerikanaca.

Svedoci u ponedeljak takođe su opisivali kako su Trampove tvrdnje o ukradenim izborima bile povezane sa neredima na Kapitolu, kada su članovi Kongresa satima sprečeni da potvrde izbornu pobedu demokrate Džoa Bajdena nad Trampom. Oko 2.000 Trampovih pristalica je probilo barijere policije Kapitola, oštetilo zgradu, i pljačkalo i demoliralo kongresne kancelarije.

Jedan saradnik istražne komisije rekao je novinarima u nedelju uveče da će komisija na pretresu u ponedeljak takođe pokazati kako su Trampove tvrdnje o izbornoj prevari korišćene da se poveća njegovo prikupljanje donacija u periodu između izbora i upada u Kongres.

Tramp je "apsolutno znao da je izgubio", izjavio je kongresmen Džejmi Raskin, demokrata iz Merilenda i član komisije, u programu "Stanje nacije" na CNN-u u nedelju. "Svaka razumna osoba je morala da zna da je širio veliku laž tvrdeći, što je nastavio da tvrdi do današnjeg dana, da je pobedio Bajdena na izborima u novembru."

Raskin je izjavio da je Tramp "podsticao veliki napad na našu demokratiju", dok je demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Šif u odvojenom intervjuu za program "Ove nedelje" na mreži ABC podsetio da "dok se napad odvijao, nije učinio ništa da ga zaustavi", sve do nekoliko sati kasnije. Šif tvrdi da je Tramp bio odgovoran za "nepoštovanje dužnosti" zato što više od tri sata nije uputio poruku svojim pristalicama da prestanu sa neredima u zgradi Kongresa, zbog čega su članovi oba doma morali da beže iz straha da im je život ugrožen.

Liz Čejni, republikanska članica Predstavničkog doma iz Vajominga i potpredsednica komisije koja istražuje napade 6. januara govori na prvom javnom pretresu o zaključcima istrage, 9. juna 2022.
Liz Čejni, republikanska članica Predstavničkog doma iz Vajominga i potpredsednica komisije koja istražuje napade 6. januara govori na prvom javnom pretresu o zaključcima istrage, 9. juna 2022.

U naredne dve nedelje trebalo bi da se održi još najmanje pet javnih pretresa.

“Nema sumnja da je predsednik formirao rulju, da ju je nahuškao, da se obratio toj rulji. On je zapalio šibicu" rekla je Liz Čejni u svojoj uvodnoj reči u četvrtak uveče, optužujući Trampa da je ilegalno pokušao da preokrene izborni rezultat.

Na svojoj sopstvenoj društvenoj mreži ISTINA, Tramp je pretres komisije nazvao "potpuno jednostranim, potpuno stranačkim lovom na veštice." Odbacio je i kratak video snimak svedočanstva svoje ćerke Ivanke Tramp koja je dala iskaz da se saglasila sa ocenom bivšeg sekretara za pravosuđe Vilijama Bara da nema širih dokaza političke prevare na izborima, i da je Bajden pošteno pobedio. Tramp je izjavio da je njegova ćerka, i njegova savetnica u Beloj kući, "prestala da aktivno obraća pažnju na vesti" u vreme kada se sprovodilo ponovljeno brojanje glasova.

Liz Čejni je iznela slučaj protiv Trampa u velikoj meri na način kako to rade tužioci u svojoj uvodnoj reči na krivičnom suđenju, iako kongresna komisija može da samo iznese slučaj pred javnost ali nema ovlašćenja da podiže optužnice.

Više od 800 Trampovih pristalica je već optuženo zbog nereda unutar Kapitola, a više od 300 je priznalo krivicu ili je osuđeno.

XS
SM
MD
LG