Linkovi

Sve dublji jaz među republikancima zbog Trampa


ARHIVA - Republikanski članovi Kongresa Liz Čejni i Adam Kinzindžer tokom sednice odbora koji istražuje upad Trampovih pristalica na Kapitol (Foto: AFP/Drew Angerer/Pool)
ARHIVA - Republikanski članovi Kongresa Liz Čejni i Adam Kinzindžer tokom sednice odbora koji istražuje upad Trampovih pristalica na Kapitol (Foto: AFP/Drew Angerer/Pool)

Podele u Republikanskoj stranci zbog bivšeg predsednika Donalda Trampa dodatno su produbljene, pošto su pojedini senatori kritikovali odluku Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC) da javno ukori republikanske članove Kongresa Liz Čejni i Adama Kinzingera.

Kinzinger i Čejni su na tapetu sopstvene partije otkako su kritikovali Trampove lažne tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni, a dodatno su kritikovani jer su tvrdili da je bivši predsednik ohrabrivao pristalice da upadnu u Kongres 6. januara 2021. Oni su glasali za Trampov opoziv u Predstavničkom domu zbog upada u Kongres.

RNC je kritikovao Čejni i Kinzingera, članove kongresnog Odbora za istragu o upadu na Kapitol, ocenivši da "učestvuju u progonu običnih građana, učesnika legitimnog političkog diskursa".

Kongresni odbor istražuje planiranje napada na Kongres i ulogu Trampa i njegovih saradnika u tome i u istrazi je već izdao nekoliko obavezujućih poziva za svedočenje bivšim Trampovim saradnicima.

Jaz u stranci se produbio pošto su neki senatori kritikovali odluku RNC.

"Tradicionalno, nacionalni komiteti naše partije podržavaju sve članove, bez obzira na njihove stavove o određenim pitanjima. Ovde je, međutim, pitanje da li je zadatak Republikanskog nacionalnog komiteta da proziva članove koji imaju drugačije mišljenje? To nije posao RNC", rekao je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

Mekonel je upad na Kapitol opisao kao "nasilnu pobunu" sa ciljem da se spreči mirna tranzicija vlasti. Međutim, Mekonel je u Senatu glasao za Tramp bude oslobođen u procesu drugog opoziva.

Senator Mit Romni je rekao da je u poruci svojoj nećaki Roni Mekdanijel, koja predsedava Republikanskim nacionalnim komitetom, izrazio zabrinutost zbog javne osude Čejni i Kinzingera. Romni je bio jedan od retkih republikanaca koji je glasao za osudu Trampa u procesu opoziva.

Sa druge strane, predstavnica u Kongresu Elisa Stefanek pravdala je odluku Republikanskog nacionalnog komiteta rekavši da "RNC ima pravo da preduzme bilo koji korak".

"Na kraju će vam suditi glasači u vašim izbornim distriktima. Vrlo brzo ćemo saznati njihov stav na ovogodišnjim kongresnim izborima", rekla je Stefanek.

Upravo će Trampova uloga u stranci biti jedno od glavnih pitanja na predstojećim kongresnim izborima, na kojima će republikanci pokušati da osvoje većinu u Predstavničkom domu i Senatu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se republikanski glasači različito odnose prema događajima od 6. januara. Anketa iz decembra 2021. koju su sproveli NPR, PBS i Marist pokazuju da 45 odsto republikanaca upad u Kongres vidi kao politički protest, dok ga 89 odsto demokrata vidi kao pobunu protiv vlade.

U neredima na Kapitolu poginulo je pet osoba.

XS
SM
MD
LG