Linkovi

Sudija: Tramp verovatno počinio krivično delo planom za opstrukciju Kongresa


Bivši američki predsednik Donald Tramp govori na skupu u Južnoj Karolini (Foto: AP/Meg Kinnard)
Bivši američki predsednik Donald Tramp govori na skupu u Južnoj Karolini (Foto: AP/Meg Kinnard)

Federalni sudija saopštio je u ponedeljak da je bivši predsednik Donald Tramp "najverovatnije" počinio krivično delo time što je pokušao da izvrši pritisak na svog potpredsednika Majka Pensa da opstruira Kongres i poništi njegov izborni poraz 6. januara 2021. godine, prenosi agencija Rojters.

Sudija je to mišljenje izneo u presudi kojom je utvrđeno da odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji istražuje smrtonosni napad na Kapitol, ima pravo na uvid u mejlove koje je Trampu slao Džon Istmen, jedan od njegovih tadašnjih advokata. Sudija je naveo da se Trampov plan da poništi svoj poraz svodi na "puč".

"Sud utvrđuje da je predsednik Tramp koruptivno pokušavao da opstruira zajedničku sednicu Kongresa 6. januara 2021. godine", napisao je u odluci sudija američkog okružnog suda u Los Anđelesu Dejvid Karter.

Predstavnici bivšeg predsednika nisu odgovorili na zahteve Rojtersa za komentar.

Istmen je preko advokata saopštio da će poštovati odluku sudu, iako nije saglasan sa njom.

Karter i odbor nemaju ovlašćenje da podignu optužnicu protiv Trampa. Tu odluku bi, zbog kršenja federalnog zakona, morao da donese sekretar za pravosuđe Merik Garland.

Nemiri u komplesku američkog Kongresa izbili su tokom procesa potvrde izborne pobede demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

"Doktor Istmen i predsednik Tramp pokrenuli su kampanju da ponište demokratske izbore, što je potez bez presedana u američkoj istoriji. Njihova kampanja nije bila ograničena na njihov odvojeni svet - to je bio puč u potrazi za pravnom teorijom", napisao je Karter.

Odbor Predstavničkog doma, koji predvode demokrate, formiran je da bi se istražio prošlogodišnji napad hiljada Trampovih pristalica na Kapitol. Protiv više od 750 je podignuta krivična optužnica.

Članovi odbora su početkom meseca saopštili da veruju da je Tramp možda počinio više krivičnih dela.

Pre nego što je rulja upala u kompleks Kongresa, Tramp je održao vatreni govor u kojem je lažno tvrdio da je njegov izborni poraz rezultat rasprostranjene prevare, što je tvrdnja koju su odbacili brojni sudovi, državni izborni zvaničnici i zvaničnici njegove administracije.

XS
SM
MD
LG