Linkovi

Komisija za istragu upada u Kongres 6. januara: Neredi bili pokušaj puča, Tramp u centru svega


Prvi javni pretres o zaključcima Komisije za istragu upada u Kongres 6. januara održan je u udarnom večernjem terminu za američke medije, 9. juna 2022. (Foto: Reuters/Jabin Botsford)
Prvi javni pretres o zaključcima Komisije za istragu upada u Kongres 6. januara održan je u udarnom večernjem terminu za američke medije, 9. juna 2022. (Foto: Reuters/Jabin Botsford)

Komisija Predstavničkog doma koja istražuje pobunu i upad u američki Kongres 6. januara 2021, krivicu za te događaje je odlučno pripisala Donaldu Trampu, navodeći da se nije radilo o spontanim neredima već "pokušaju puča" i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsednika da poništi rezultat izbora 2020.

Uz emitovanje 12-minutnog video snimka smrtonosnog nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svedočenja najbližih Trampovih saradnika, komisija za 6. januar je uz brojne detalje iznela argument da su Trampove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobede Džoa Bajdena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju.

“Demokratija je i dalje u opasnosti", upozorio je predsedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Misisipija Beni Tompson na pretresu koji je održan u 8 sati uveče u udarnom televizijskom terminu, kako bi ga videlo što je moguće više Amerikanaca.

“6. januar je bio kulminacija pokušaja puča, drski pokušaj, kako je to jedan izgrednik rekao ubrzo posle 6. januara, da se zbaci vlada", izjavio je Tompson. "Nasilje nije bilo slučajnost".

Komisija je emitovala video snimak, koji ranije nije javno prikazan, u kojem bivši sekretar za pravosuđe Bil Bar priča kako je rekao Trampu da su tvrdnje o nameštenim izborima - obična glupost.

Na drugom snimku, ćerka bivšeg predsednika Ivanka Tramp svedočila je da poštuje Barovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.

"Prihvatila sam to što je rekao".

Snimak razgovora Ivanke Tramp sa članovima Komisije za događaje 6. januara emitovan je tokom pretresa u četvrtak uveče.
Snimak razgovora Ivanke Tramp sa članovima Komisije za događaje 6. januara emitovan je tokom pretresa u četvrtak uveče.

Na nekim od snimaka vide se lideri ekstremističkih organizacija "Čuvari zakletve" i "Ponosni momci" kako se pripremaju da upadnu u Kapitol da bi se borili za Trampa. Na pretresu je uživo svedočila policajka Kerolajn Edvards, koja je pretrpela ozbiljne povrede dok se borila sa ruljom koja je pokušavala da prodre u Kongres.

“Predsednik Tramp je okupio nasilnu rulju", izjavila je republikanka Liz Čejni, članica Predstavničkog doma iz Vajominga i potpredsednica komisije, koja je vodila veći deo pretresa.

“Kada predsednik ne preduzme korake neophodne da bi se sačuvala naša unija - ili još gore izazove ustavnu krizu - nalazimo se u trenutku maksimalne opasnosti po našu republiku".

U sali su se čuli glasni uzdasi iznenađenja kada je Čejni pročitala jedno svedočenje prema kojem je, kada je Trampu rečeno da rulja u Kapitolu skandira da potpredsednik Majk Pens "treba da visi", Tramp odgovorio da su "možda u pravu" i da "on to zaslužuje".

Tramp je bio ljut na Pensa zato što je, kao predsedavajući sednice u Kongresu, odbio njegovo naređenje da spreči potvrdu Bajdenove pobede.

Heri Dan, pripadnik policije Kapitola, i Sandra Graza, partnerka policajca Brajana Siknika koji je preminuo ubrzo posle napada 6. januara, reaguju na video snimak upada u Kongres.
Heri Dan, pripadnik policije Kapitola, i Sandra Graza, partnerka policajca Brajana Siknika koji je preminuo ubrzo posle napada 6. januara, reaguju na video snimak upada u Kongres.

Policajci koji su se borili protiv izgrednika tešili su jedni druge dok su sedeli na pretresu i ponovo proživljavali nasilje koje su preživeli 6. januara. Policajac Heri Dan je zasuzio gledajući snimak kamera sa policijske opreme na kojem se vidi kako izgrednici udaraju njega i njegove kolege palicama za bejzbol i postoljima za zastave.

Predsednik Bajden, koji u Los Anđelesu prisustvovao Samitu zemalja američkog kontinenta, rekao je da će mnogi gledaoci "po prvi put videti brojne detalje o događajima 6. januara".

Tramp, koji i dalje ne pokazuje žaljenje zbog tih događaja, ponovo je odbacio celu istragu i čak objavio na društvenim mrežama da je 6. januar "predstavljao najveći pokret u istoriji naše zemlje".

Republikanci iz Odbora za pravosuđe u predstavničkom domu su na Tviteru napisali: "Sve. Stare. Vesti".

Naredne nedelje javnih pretresa možda neće promeniti stavove u politički polarizovanoj Americi. Međutim, cilj istrage komisije koja je razgovarala sa oko hiljadu svedoka, jeste da njeni podaci ostanu upisani u istoriju kao javni zapis. U konačnom izveštaju pružiće se pregled najtežeg napada na Kapitol od kada su Britanci zapalili američki Kongres 1814. godine, u želji da se takav napad nikada ne ponovi.

XS
SM
MD
LG