Linkovi

Pens: Tramp pogrešio, nisam mogao da preokrenem rezultate izbora


Bivši potpredsednik Majk Pens sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom
Bivši potpredsednik Majk Pens sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom

Bivši predsednik SAD Majk Pens javno se suprotstavio tvrdnjama svog bivšeg šefa Donalda Trampa i kazao da je Tramp pogrešio kada je rekao da je Pens, kao potpredsednik, imao ovlašćenja da preokrene rezultate predsedničkih izbora koje je dobio Džo Bajden.

U govoru pred konzervativnim Federalističkim društvom na Floridi, Pens se osvrnuo na Trampove konstantne pokušaje da izbore prikaže kao pokradene, te da okrivi svog nekadašnjeg potpredsednika da nije učinio ništa da spreči potvrđivanje Bajdenove pobede u Kongresu.

"Predsednik Tramp je pogrešio. Ja nisam imao pravo da preokrenem rezultate izbora".

Ovo je ujedno bilo i najsnažnije javno suprotstavljanje Pensa Trampu, iako je bivši potpredsednik nekoliko puta izjavljivao da Tramp i on ne vide događaje od 6. januara 2021. istim očima. Trampove pristalice tada su upale u Kongres u pokušaju da spreče potvrdu pobede Bajdena na izborima.

Pens bi mogao ponovo da se kandiduje 2024. godine, čime bi mogao da bude direktno suprotstavljen svom bivšem šefu - koji takođe nagoveštava kandidaturu.

Tramp je u saopštenju izdatom početkom nedelje naveo da kongresni odbor koji istražuje događaje od 6. januara treba da proveri "zašto Majk Pens nije odlučio da vrati rezultate glasanja na potvrđivanje" i izjavio da je Pens mogao da preokrene izborni rezultat.

Potpredsednik SAD, inače, ima ceremonijalnu ulogu u potvrđivanju glasova od strane Elektorskog koledža i svaki pokušaj mešanja u to bi bio raskid sa dosadašnjim pravilima.

Pens je ocenio da je 6. januar 2021. bio "mračan dan u istoriji američkog Kongresa" i rekao da je svoje dužnosti tog dana obavljao u skladu sa Ustavom.

"Amerikanci treba da znaju da smo verni Ustavu, čak i kada nam to ne daje političku prednost", rekao je bivši potpredsednik. "Prema Ustavu, ja nisam imao pravo da promenim rezultat izbora. Ni Kamala Haris neće imati pravo da to uradi kada ih pobedimo 2024."

XS
SM
MD
LG