Linkovi

Stranački izbori u Americi: Rezultati važnih trka u Džordžiji, Alabami i Teksasu


Guverner Džordžije Brajan Kemp sa suprugom Marti posle pobede na primarnim izborima, 24. maja 2022.
Guverner Džordžije Brajan Kemp sa suprugom Marti posle pobede na primarnim izborima, 24. maja 2022.

Birači u Džordžiji i Alabami izabrali su kandidate za američki Kongres i druge položaje na primarnim izborima u utorak, koji su viđeni i kao test uticaja bivšeg predsednika Donalda Trampa na Republikansku stranku uoči novembarskih izbora za Kongres.

Evo rezultata sedam važnih trka:

Veliki poraz Dejvida Perdjua

Republikanski guverner Džordžije Brajan Kemp lako je pobedio svog rivala, koga je podržavao Tramp, bivšeg američkog senatora Dejvida Perdjua već u prvom krugu izbora za guvernera te države. Kemp je razljutio Donalda Trampa zato što je odbio da poništi rezultat izbora 2020. u Džordžiji. Na izborima u novembru, Kempu će protivkandidat biti demokrata Stejsi Ejbrams koja nije imala protivkandidata na demokratskim primarnim izborima, a očekuje se da će ta trka biti tesna.

Heršel Voker - republikanski kandidat za Senat

Heršel Voker, koga je Tramp podržao, pobedio je na republikanskim stranačkim izborima i takmičiće se protiv Rafaela Vornoka, demokratskog senatora, u novembru. Voker koji je profesionalni igrač američkog fudbala sa malo političkog iskustva, na putu je da osvoji više od 50% republikanskih glasova u trci u kojoj je učestvovalo šest kandidata, prema projekciji Edison projekta. Analitičari očekuju da će i ta trka u novembru biti veoma tesna.

Bred Rafensperger, državni sekretar Džordžije, razgovara sa pristalicama tokom izborne noći 24. maja 2022.
Bred Rafensperger, državni sekretar Džordžije, razgovara sa pristalicama tokom izborne noći 24. maja 2022.

Poverenje u državnog sekretara Rafenspergera

Kao i u trci protiv Kempa, Tramp je podržao rivala, odnosno rivalku republikanskog državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera na osnovu toga što nije dovoljno podržao njegove lažne tvrdnje o krađi glasova u toj državi na predsedničkim izborima 2020. Međutim, u toj trci, Trampova kandidatkinja Džodi Hajs nije ostvarila uspeh. Ta trka je smatrana najboljom Trampovom šansom da smeni nekog od aktuelnih zvaničnika Džorždije.

Mekbet pobedila na stranačkim izborima demokrata

Dve demokratske članice Kongresa Lusi Mekbet i Kerolajn Bordo borile su se jedna protiv druga za predstavnicu novog, sedmog kongresnog distrikta Džordžije. Mekbet je bila aktivistkinja za kontrolu oružja pre nego što je osvojila mesto u Kongresu 2018, dok je Bordo jedina od demokrata uspela da na izborima u novembru 2020. osvoji mesto u Predstavničkom domu koje je ranije pripadalo republikancima. Prema projekcijama, Mekbet je odnela pobedu u okrugu u kome uglavnom žive demokratski birači.

Pekston "preživeo" još jedan reizbor

Sekretar za pravosuđe Teksasa Ken Pakston već je jednom pobedio u kampanji za reizbor nakon što je 2015. osuđen zbog prevare sa državnim hartijama od vrednosti. U utorak je osvojio republikansku nominaciju da ponovo brani svoje mesto u Kongresu u novembru, nakon što je pobedio Džordža P. Buša, državnog komesara za zemljište, u drugom krugu, nakon što niko nije osvojio većinu u prvom krugu 1. marta. Buš je unuk bivšeg predsednika Džordža Buša starijeg.

Mo Bruks, kandidat za republikansku nominaciju za senatora iz Alabame, prati rezultate u Hantsvilu, 24. maja 2022.
Mo Bruks, kandidat za republikansku nominaciju za senatora iz Alabame, prati rezultate u Hantsvilu, 24. maja 2022.

Mo Bruks ide u drugi krug u Alabami

Američki kongresmen Mo Bruks, republikanac iz Alabame, vratio je svoju posustalu kampanju na pravi put na vreme da izdejstvuje drugi krug u trci sa Kejti Brit za republikanskog kandidata koji će se boriti za mesto u Senatu upražnjeno odlaskom Ričarda Šelbija. Bruks je bio jedan od ranih pristalica Trampa ali je bivši predsednik povukao svoju podršku Bruksovoj kampanji u martu, nakon što je Bruks rekao da je vreme da se zemlja odmakne od Trampovih lažnih tvrdnji o pokradenim izborima. Kejti Brit je bivša šefica osoblja senatora Šelbija.

Umereni demokrata protiv liberalne rivalke

Kongresmen iz Teksasa Henri Kueljar, umereni demokrata, takmičio se sa liberalnom rivalkom Džesikom Sisnjeros u drugom krugu stranačkim izbora. Kueljar je proglasio pobedu u sredu rano ujutru ali Sisnjeros kaže da je trka suviše tesna da bi se proglasio rezultat. Pobednik će učestvovati u jednoj od retkih kompetitivnih trka u Teksasu za mesto u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG