Linkovi

Bivši Trampov savetnik optužen za nepoštovanje Kongresa


ARHIVA - Bivši Trampov savetnik Piter Navaro (Foto: AP/Alex Brandon)
ARHIVA - Bivši Trampov savetnik Piter Navaro (Foto: AP/Alex Brandon)

Bivši zvaničniik Bele kuće Piter Navaro u petak je optužen za nepoštovanje Kongresa nakon šte se nije odazvao obaveznom pozivu odbora Predstavničkog doma koji istražuje napad na američki Kapitol 6. januara, saopšteno je iz američkog Sekretarijata za pravosuđe.

Navaro je drugi savetnik bivšeg predsednika Donalda Trampa protiv kojeg je podignuta optužnica zbog odbijanja da sarađuje u istrazi smrtonosnih nemira. Bivši savetnik Bele kuće Stiv Benon je optužen u novembru prošle godine i u toku je sudski proces.

Navara je federalna velika porota optužila po dve tačke - zato što se nije pojavio da svedoči pred specijalnim odborom Predstavničkog doma i zato što nije dostavio tražena dokumenta. Očekuje se da će se kasnije u petak izjasniti pred sudom u Vašingtonu.

Odbor koji istražuje upad u Kongres hiljada Trampovih pristalica, koje su pokušale da spreče potvrdu izborne pobede Džoa Bajdena, saopštio je u da veruje da Navaro ima informacije relevantne za istragu.

Za svaku tačku optužbe za nepoštovanje Kongresa predviđena je kazna zatvora do godinu, kao i novčana kazna do 100.000 dolara.

Navaro, koji je bio Trampov trgovinski savetnik, podneo je tužbu u utorak protiv članova odbora, predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi i federalnog tužioca u Vašingtonu tvrdeći da je odbor nezakonit i da se zbog toga njegovi obavezujući pozivi ne mogu zakonski primenjivati.

Bivši profesor ekonomije je među zvaničnicima Bele kuće koji su promovisali Trampove neosnovanje tvrdnje o izbornoj prevari, a u decembru 2020. godine je čak objavio izveštaj za koji je tvrdio da sadrži dokaze o navodnim zloupotrebama.

Odbor Predstavničkog doma razgovarao je sa više od 1.000 svedoka o nemirima i planira da od naredne nedelje održi niz javnih pretresa.

Na dan napada na Kongres preminule su četiri osobe, dok je jedan policajac koji se sukobio sa učesnicima nereda umro dan kasnije. Četiri policajaca izvršila su samoubistvo posle nemira.

XS
SM
MD
LG