Linkovi

Prvo suđenje za napad na Kapitol 6. januara: Teksašanin proglašen krivim po svim tačkama optužnice


Gaj Vesli Refit, stanovnik Teksasa koji je optužen za nnapad na američki Kapitol, na skici iz sudnice, 28. februara 20022.
Gaj Vesli Refit, stanovnik Teksasa koji je optužen za nnapad na američki Kapitol, na skici iz sudnice, 28. februara 20022.

Gaj Refit, stanovnik Teksasa, koji je učestvovao u napadu pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na američki Kapitol, proglašen je krivim na prvom do sada održanom suđenju jednom od osumnjičenih za događaje 6. januara 2021. Ova presuda je važna pobeda za federalne tužioce.

Refit je proglašen krivim po svih pet tačaka optužnice, koja ga između ostalog tereti da je doneo pištolj na prostor Kapitola i ometao zvaničnu proceduru (potvrde pobede demokrate Džoa Bajdena nad Trampom na predsedničkim izborima 2020).

Suđenje Refitu viđeo je kao važan test za Sekretarijat za pravosuđe, koji nastoji da stotine optuženih koji nisu prihvatili pogodbu sa tužilaštvom budu osuđeni zbog svoje uloge u napadu na Kongres.

Federalna porota u Vašingtonu vratila se sa jednoglasnom presudom posle samo dva sata većanja.

Refit nikada nije ušao u Kapitol, ali se na video snimcima vidi kako podstiče masu i predvodi grupu izgrednika uz stepenice kod jednog od ulaza u zgradu. Teksašanin, koji je nosio neprobojni prsluk i šlem, nastavio je da se penje i kada ga je jedan policajac isprskao biber sprejem.

Na video snimku koji je pušten porotnicima, Refit se vidi kako više puta poziva izgrednike da na silu izvuku Nensi Pelosi, predsedavajuću Predstavničkog doma i druge članove Kongresa iz zgrade.

"Nisam došao da se igram - tu sam da osvojim Kapitol", rekao je Refit u jednom trenutku. "Samo želim da vidim kako Pelosi glavom udara u svaki stepenik na izlaz iz Kapitola".

ARHIVA - Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa penju se uz zapadni zid američkog Kapitola, 6. januara 2021.
ARHIVA - Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa penju se uz zapadni zid američkog Kapitola, 6. januara 2021.

Tužioci su takođe optužili 49-godišnjeg Refita da je pretio nasiljem svojoj deci, tinejdžerima, ukoliko ga budu odali vlastima koje istražuju napade.

Refitov sin Džekson, koji sada ima 19 godina, prijavio je svog oca FBI-ju i svedočio protiv njega na suđenju koje je trajalo nedelju dana. "Rekao je - ako se okreneš protiv mene, ti si izdajnik", izjavio je Džekson Refit tokom svedočenja. "A izdajnici se streljaju."

Oko 200 optuženih je već priznalo krivicu za napad, tokom kojeg su neki članovi Kongresa bežali da sačuvaju život. Optuženi koji se nisu nagodili sa tužilaštvom se terete za niz krivičnih dela - od nedozvoljenog javnog protesta do zavere i pobune, za koje je u januaru optuženo 11 osoba povezanih sa desničarskom organizacijom Čuvari zakletve.

Hiljade ljudi upale su u Kapitol 6. januara 2021, posle vatrenog govora u kome je Tramp lažno poručio da je izbore izgubio zvog velike prevare i krađe glasova. To je tvrdnja koju su odbacili brojni sudovi, državni izborni zvaničnici i članovi njegove sopstvene administracije.

XS
SM
MD
LG