Linkovi

Lider republikanaca u Predstavničkom domu odbio da svedoči u istrazi napada na Kapitol


U javnom pozivu Mekarti je pozvan da govori o nizu tema, uključujući razgovore sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom pre, tokom i posle nasilja i upada u Kapitol. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
U javnom pozivu Mekarti je pozvan da govori o nizu tema, uključujući razgovore sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom pre, tokom i posle nasilja i upada u Kapitol. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti odbacio je poziv da svedoči tokom pretresa u istrazi o napadu na Kapitol koju sprovodi odbor američkog Kongresa.

U objavi na društvenoj mreži Tviter Mekarti je odbio da se odazove pozivu odbora koji je označio nelegitimnim.

Odbor ne sprovodi legitimnu istragu jer je predsedavajuća Predstavničkom domu Nensi Pelosi odbacila da njegovi članovi budu republikanci koje sam predložio. Taj odbor nema nikakvu zakonodavnu svrhu. Njegov jedini cilj je da pokuša da nanese štetu svojim političkim protivnicima, u jednom danu ponašajući se kao telo političke kapanje Demokrata, a u drugom kao Sekretarijat za pravosuđe”, naveo je, između ostalog u saopštenju Mekarti.

Prethodno ga je kongresni odbor koji istražuje nasilni upad u Kongres 6. januara 2021. pozvao da dobrovoljno učestvuje u pretresu o napadu na sedište američke zakonodavne vlasti.

U javnom pozivu od Mekartija se traži da govori o nizu tema, uključujući razgovore sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom pre, tokom i posle nasilja i upada u Kapitol.

Kako javlja agencija Rojters – odbor istražuje i da li je Mekartiju Tramp sugerisao šta bi u javnosti i istražiteljima trebalo da kaže o njihovim razgovorima na dan napada.

Mekarti i Tramp sastali su se 28. januara 2021. u Palm Biču u američkoj državi Florida.

Prethodno, istražna komisija je od još jednog Trampovog saradnika Džima Džordana zatražila da otkrije detalje razgovora koje su vodili 6. januara 2021.

Džordan je odgovorio da neće sarađivati sa istragom- označivši je nelegitimnom.

Inače, odbor Predstavničkog doma nastoji da utvrdi ima li ovlašćenje da izdaje obavezujuće sudske pozive republikanskim članovima Kongresa kako bi ih naveo na saradnju sa tim telom u istrazi nasilnog upada u zdanje američkog Kongresa – u danu potvrde izborne pobede aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena.

Pet žrtava, stotine povređenih, više stotina privedenih i procenjena šteta od million dolara na sedištu američke zakonodavne vlasti – posledica su nasilja dela pristalica Donalda Trampa usled neutemeljenih i nedokazanih tvrdnji o navodnoj krađi čija je posledica bila, kako je tvrdio, izborni poraz bivšeg američkog predsednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG