Linkovi

Novi premijer Italije Dragi preuzima dužnost suočavajući se sa teškim izazovima


Predsednik Italije Serđo Matarela i premijer Mario Dragi, noseći maske na licu, razgovaraju nakon ceremonije polaganja zakletve za nove ministre, u predsedničkoj palati u Rimu, Italija, 13. februara 2021.

Bivši šefu Evropske centralne banke Mario Dragi položio je u subotu zakletvu pred predsednikom Italije kao premijer na čelu vlade jedinstva pozvane da se suprotstavi ekonomskom padu i krizi nastaloj zbog koronavirusa.

Sve glavne italijanske stranke osim jedne okupile su se na njegovoj strani, a u njegovom kabinetu su predstavnici iz čitavog političkog spektra, kao i tehnokrati na ključnim pozicijama, uključujući ministarstvo finansija i novi zeleni tranzicioni portfelj.

Mnogo toga počiva na Dragijevim ramenima. Zadatak mu je da planira oporavak Italije od pandemije i mora odmah da krene u rad na planovima kako potrošiti više od 200 milijardi evra (240 milijardi dolara) iz fondova Evropske unije usmerenim na obnovu ekonomije od recesije.

Ako uspe, Dragi će verovatno ojačati čitavu evrozonu, koja je već dugo uzmemirena zbog večitih problema Italije.

Uspeh bi takođe dokazao italijanskim skeptičnim severnim saveznicima da će nudeći sredstva siromašnijem jugu ojačati čitav blok.

Ali, on će se suočiti sa ogromnim izazovima. Italija se zaglibila u svom najgorem padu od Drugog svetskog rata, na stotine ljudi još uvek umire od Kovida 19 svakog dana, kampanja vakcinacije ide sporo i on ima samo ograničeno vreme da to uredi.

Italija bi se za dve godine trebalo da ponovo izađe na birališta, ali daleko je od sigurnog da će Dragi uspeti toliko dugo da preživi na čelu koalicije koja uključuje stranke sa radikalno suprotstavljenim stavovima o pitanjima kao što su imigracija, pravda, infrastruktura razvoj i blagostanje.

Ističući italijansku političku nestabilnost, Dragijeva vlada je 67. koja je preuzela dužnost od 1946. i sedma samo u poslednjoj deceniji.

Mešani kabinet

Predsednik Serđo Matarela zatražio je od Dragija da preuzme vođenje Vlade nakon što je prethodna koalicija propala usred stranačkih prepirki.

Dragi je proteklih 10 dana proveo u izradi svojih planova i u petak je predstavio svoj kabinet od 23 člana, u kojem bi bilo osam žena.

Vučićeva čestitka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom premijeru Italije Mariju Dragiju i poručio da je Srbija posvećena razvoju strateškog partnerstva dveju zemalja. Uz čestitke Vučić je poručio da je Srbija posvećena razvoju strateškog partnerstva sa prijateljskom Republikom Italijom. "Uveren sam da će bliskost i solidarnost, koju smo pokazali i tokom aktuelne pandemije, dati podstrek našim odnosima i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, doprinoseći napretku naših država i naroda“, navodi se u čestitki predsednika Vučića koju je preneo FoNet.

Osam ministarstava pripalo je tehnokratama, a ostatak je podeljen na šest glavnih partija koje podržavaju vladu - četiri za Pokret pet zvezdica, najveću grupu u parlamentu, po tri za Demokratsku stranku, Ligu i Forza Italia i po jedan za Italija Viva i LEU.

Za ministra finansija, Dragi je pozvao starog kolegu Danijelea Franka, zamenika guvernera Banka Italije, dok je osetljiv posao ministra pravde dodeljen bivšoj šefici ustavnog suda Marti Kartabiji.

Takođe je van političke sfere tražio rešenje za dve nove uloge - tehnološke inovacije, koje su poverene bivšem šefu telekomunikacione kompanije Vodafone, Vitoriju Kolau, i za ekološku tranziciju, dato fizičaru Robertu Cingolaniju.

Te blizke pozicije ispunjavaju zahteve Evropske unije da se značajan deo njenog fonda za oporavak koristi za promociju digitalizacije kontinenta i za odvajanje od zavisnosti od fosilnih goriva.

Dragi, rezervisana figura koja nema profil na platformama društvenih mreža, predstaviće svoj program u gornjem domu parlamenta u sredu i donjem domu u četvrtak.

Glasovi o poverenju održavaće se u oba doma parlamenta, a izgleda da će sa samo strankom krajnje desnice, Braćom, izvan kabineta, verovatno dobiti najveću većinu u italijanskoj istoriji.

Međutim, neki članovi Pokreta pet zvezdica, koji je stvoren 2009. godine kao antisistemska, grupa protiv evra, rekli su da bi mogli glasati protiv Dragija, preteći stranačkim raskolom.

XS
SM
MD
LG