Linkovi

Najviši stepen pripravnosti u Francuskoj posle napada u Nici


Bazilika Notr dam u Nici u kojoj se dogodio napad
Bazilika Notr dam u Nici u kojoj se dogodio napad

Dve osobe su ubijene i jednoj ženi je odsečena glava kada je napadač uz povike "Alahu akbar" upao u crkvu u Nici, saopštile su francuske vlasti. Policija je saopštila da je nekoliko ljudi ranjeno u napadu nožem.

Agencija Rojters, pozivajući se izvor is policije, prenela je da organi za sprovođenje zakona veruju da je napadač 21-godišnji Tunižanin, koji je nedavno ušao u Francusku iz Italije. Izvori iz bezbednosnih snaga Tunisa i francuske policije kasnije su identifikovali osumnjičenog kao Brahima Auisauija.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je Francuska meta islamskog terorističkog napada i najavio da će rasporediti još hiljade vojnika da štite ključnu infrastrukturu, kao što su verski objekti i škole.

U obraćanju sa mesta napada, Makron je poručio da je Francuska napadnuta "zbog naših principa i podrške slobodi" i da "neće popustiti".

Francuski premijer Žan Kasteks je posle napada podigao stepen pripravnosti u zemlji na najviši nivo i poručio da će odgovor vlade biti snažan i neumoljiv.

Kako prenosi Rojters, u francuskom gradu Monfavetu policija je ubila čoveka koji je pištoljem pretio prolaznicima uz uzvike "Alahu akbar", a još jedan napad se dogodio u Saudijskoj Arabiji u gradu Džeda gde je povređen radnik obezbeđenja francuskog konzulata. Napadač je uhapšen.

Gradonačelnik Nice Krisijtan Estrosi objavio je na Tviteru šta se dogodilo u bazilici Notr dam i saopštio da je napadača upucala policija, ali da je živ i da je "na putu ka bolnici".

Estrosi je rekao da je jedna od žrtava i starešina crkve.

"Dosta je bilo. Vreme je da Francuska definitivno iskoreni islamofašizam sa svoje teritorije", rekao je gradonačelnik Nice.

Dodao je da su "žrtve ubijene na užasan način", te da se metode ne razlikuju od ubistva nastavnike istorije Samuela Patija kojem je nedavno odrubljena glava u Parizu.

Napadač koji je ubio Patija je rekao da "želi da ga kazni jer je učenicima pokazivao crteže proroka Muhameda" na času građanskog vaspitanja.

Nije poznato da li je i ovaj napad u Nici povezan sa istim crtežima, koje muslimani smatraju blasfemijom.

Mnogi francuski zvaničnici branili su pravo na prikazivanje takvih crteža, koji su se mogli videti i na protestima posle Patijevog ubistva.

To je izazvalo bes muslimana u Francuskoj, a neki zvaničnici iz vlade su optužili francuskog predsednika Emanuela Makrona za anti-islamsku agendu.

Predsednik SAD Donald Tramp izrazio je saučešće francuskom narodu posle napada u Nici i na Tviteru poručio da "radikalni islamski teroristički napadi moraju odmah da budu zaustavljeni".

Napad su osudile i brojne druge zemlje, među kojima su Britanija, Holandija, Italija, Španija, Saudijska Arabija i Turska, čiji je predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije ove nedelje kritikovao Makrona i Francusku zbog karikatura proroka Muhameda.

XS
SM
MD
LG