Linkovi

Države zatvaraju granice sa Britanijom zbog straha od nove vrste Kovida


Stručnjaci su utvrdili postojanje nove vrste Kovida 19 koji se širi 70 odsto brže od soja koji je uzrok jednogodišnje aktuelne globalne pandemije. (Foto: Reuters/Hannah McKay)
Stručnjaci su utvrdili postojanje nove vrste Kovida 19 koji se širi 70 odsto brže od soja koji je uzrok jednogodišnje aktuelne globalne pandemije. (Foto: Reuters/Hannah McKay)

Brojne države zatvorile su u ponedelajk svoje granice sa Velikom Britanijom strahujući od nove vrste koronavirusa - svega nekoliko nedelja uoči trenutka kada bi britansko istupanje iz Evropske unije trebalo u potpunosti da se okonča.

Britanskim građanima nije dopušteno da putuju u Indiju, Poljsku, Španiju, Švajcarsku, Rusiju, Jordan i Hong Kong - pošto je premijer Boris Džonson objavio da je identifikovana nova, mutirana, verzija virusa koji se širi 70 odsto brže od soja koji je uzrok jednogodišnje aktuelne globalne pandemije.

Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman potpuno su zatvorile svoje granice.

Prethodno su, u nedelju, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Austrija, Irska, Belgija, uvele restrikcije na putovanja u i iz Velike Britanije. U međuvrenu su im se pridružile Izrael i Kanada.

Australijske vlasti objavile su da je kod dve osobe, koje su putovale iz Velike Britanije do Novog Južnog Velsa, otkriven mutirani virus.

Endrju Kuomo, guverner američke države Njujork, zatražio je od američkih vlasti da spreče širenje nove vrste virusa širom Sjedinjenih Država - zemlje koja je najviše zdravstvenih i ekonomnskih posledica pretrpela tokom pandemije.

Inače, broj slučajeva obolelih od Kovida 19 u nedelju je u Britaniji, prema zvaničnim podacima, povećan za 35.928 - što je najveći dnevni porast od početka pandemije.

Zbog nove vrste virusa Britanija odustala od popuštanja mera tokom Božića

London i jugoistočna Engleska mogli bi ostati pod strožijim merama suzbijanja koronavirusa tokom narednog perioda, izjavio je britanski sekretar za zdravstvo Met Henkok.

On je rekao da će za sprečavanje širenja nove vrste koronavirusa, registrovanog u Velikoj Britaniji, biti potrebno da se odustane od planova ublažavanja restriktivnih antipandemijskih mera tokom božićnih praznika.

Stručnjaci su utvrdili da se nova vrsta Kovida 19 širi 70 odsto brže od soja koji je uzrok jednogodišnje aktuelne globalne pandemije.

Henkok je rekao da je subotnja odluka doneta odmah pošto je utvrđeno da nova vrsta virusa doprinosi povećanju broja novoobolelih od Kovida 19 na području Britanije.

Britanska vlada našla se na meti kritika zbog pooštravanja mera koje obuhvataju više od 16 miliona građana svega nekoliko dana uoči Božića.

Britanski premijer Boris Džonson odbacio je plan o ublažavanju mera po kojima je najmanje tri domaćinstva dobilo odobrenje da u zatvorenom prostoru provede pet prazničnih dana. Uvedene su mere nalik onima iz marta kada je proglašeno takozvano nacionalno zatvaranje koje je primenjeno na London i jugoistočnu Englesku.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je u kontaktu sa britanskim zvaničnicima u vezi sa novim sojem virusa.

"I dalje nam dostavljaju informacije i rezultate analiza. Informisaćemo naše članice i javnost o karakteristikama i posledicama virusa kada budemo znali više", piše na Tviteru.

Holandija će zabraniti putničke letove iz Ujedinjenog kraljevstva od nedelje zbog novog soja koronavirusa.

Zabrana će važiti do 1. januara, a druge mere zavisiće od razvoja situacije.

U Holandiji je početkom decembra otkriven isti soj koronavirusa kao Velikoj Britaniji.

U Velikoj Britaniji su uvedene nove, strože mere pred Božić i novogodišnje praznike. London i jugoistok Engleske su skoro potpuno zatvoreni, a zvaničnici su apelovali na građane da ostanu kod kuće. Savetovano je i da se ne izlazi iz Londona i drugih jugoistočnih gradova u Engleskoj.

"Ne možemo provesti Božić onako kako smo planirali", rekao je britanski premijer i istakako da se ranije najavljeno popuštanje mera za praznike neće desiti, i da neće biti dozvoljeno mešanje članova različitih domaćinstava na jugoistoku Engleske i Londonu, dok je u ostalim krajevima dozvoljeno spajanje dva domaćinstva.

Kakav je novi soj koronavirusa?

Naučnici kažu da su detektovali 23 promene u odnosu na postojeći tip koronavirusa, među kojima je glavna da se mnogo brže prenosi - zbog čega se ponovo u fokus stavlja održavanje fizičke distance.

Otkako je virus izašao iz Vuhana otkrivene su mnoge njegove mutacije, i za većinu virusolozi kažu da nisu značajne, ali ova jeste zbog veće zaraznosti.

Britanski naučnici upozoravaju da ovaj soj može da postane dominantan, kao i da se može naći i u drugim zemljama.

Ipak, nadaju se da ovaj soj neće biti otporan na vakcinu.

XS
SM
MD
LG