Linkovi

Mađarska i Poljska blokirale usvajanje budžeta EU i podsticaja zbog Kovida 19


Arhiva: Premijeri Poljske i Mađarske Mateuš Moravjecki (L) i Viktor Orban (D) uoči susreta sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajden u Briselu, septembar 2020 (Foto: REUTERS/Francois Lenoir/Pool)
Arhiva: Premijeri Poljske i Mađarske Mateuš Moravjecki (L) i Viktor Orban (D) uoči susreta sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajden u Briselu, septembar 2020 (Foto: REUTERS/Francois Lenoir/Pool)

Mađarska i Poljska blokirale su usvajanje budžeta Evropske unije i novčani paket pomoći u borbi protiv koronavirusa čija je vrednost 1,8 hiljada milijardi evra.

Dve države su se tokom susreta ambasadora Evropske unije usprotivile usvajanju mehanizma koji je povezan sa ispunjavanjem kriterijuma iz oblasti vladavine prava, javio je Radio Slobodna Evropa.

Mihael Klaus, nemački ambasador koji je predsedavao susretom, upozorio je da će se Evropska unija suočiti sa ozbiljnom krizom – ako budžet i podsticajne mere uskoro ne budu usvojene.

Podršku uspostavljanju mehanizma vladavine prava podržalo je dve trećine ambasadora EU – nasuprot Mađarskoj i Poljskoj.

Međutim, nakon toga, nisu uspeli da postignu neophodni konzenzus svih ambasadora pri glasanju o budžetu i planom finansijske pomoći, objavio je Sebastijan Fišer, predstavnik za medije Nemačke u Briselu.

Inače, taj mehanizam mogao bi doprineti da Mađarska i Poljska počnu da gube sredstva zbog tumačenja Brisela da se demokratičnost u tim zemljama povlači pred njihovim desničarskim vlastima.

Manfred Veber, lider partije desnog centra u Evropskom parlamentu, označio je Mađarsku i Poljsku, kako se izrazio, neodgovornim državama zbog blokade usvajanja rešenja za krizu.

Ako poštujete vladavinu zakona, nemate od čega da stahujete”, rekao je Veber.

Poljski ministar pravde Žbignjev Ziobro povezivanje primene principa vladavine prava sa usvajanjem budžeta EU i novčanim podsticajima – označio je, kako se izrazio, institucionalnim i političkim porobljavanjem, odnosno, radikalnim ograničenjem suvereniteta.

Takođe, mađarski premijer Viktor Orban, izjavio je u intervjuu protekle nedelje da takva uslovljanja podsećaju na, kako je označio, ideološku ucenu koju je primenjivao Sovjetski Savez.

To pitanje razmatraće ministri država članica na video konferenciji zakazanoj za 17. Novembar – koja je sazvana u okviru priprema za samit lidera EU koji se održava dva dana kasnije.

Zvaničnici EU nastoje da povežu novi mehanizam koji se odnosi na vladavinu prava sa finansiranjem, da bi izvršile pritisak na Mađarsku i Poljsku, države čije su vlasti na meti kritika zbog narušavanja nezavisnosti sudova i medijskih sloboda.

Mađarskoj su kritike upućene i zbog targetiranja nevladinih organizacija i podrivanja grašanskih sloboda.

XS
SM
MD
LG