Linkovi

G20 za pravedan globalni pristup vakcini protiv Kovida 19


ARHIVA - "Grupna fotografija" lidera G20 (Foto: Rojters/Nael Shyoukhi)
ARHIVA - "Grupna fotografija" lidera G20 (Foto: Rojters/Nael Shyoukhi)

Lideri 20 najvećih svetskih ekonomija u nedelju su obećali da će uložiti napore da "svi ljudi" budu, pravdeno i pristupačno, snabdeveni lekovima za Kovid 19, testovima i vakcinama, što odražava zabrinutost da bi pandemija mogla da produbi globalne podele između bogatih i siromašnih, prenosi Rojters.

Pandemija koronavirusa i neizvestan ekonomski oporavak bili su glavne teme dvodnevnog virtuelnog samita kojim je predsedavala Saudijska Arabija. Italija će od narednog meseca predsedavati G20.

"Pandemija Kovida 19, i njene posledice bez presedana kada je reč o izgubljenim životima i pogođenim ekonomijama, predstavlja neverovatni šok koji je razotkrio probleme u našoj spremnosti i odgovoru i naglasio zajednički izazov", navodi se u završnom saopštenju izdatom posle sastanka.

Zemlje članice G20 radiće na "zaštiti života i pružanju podrške sa posebnim fokusom na najranjivije, i vratiti naše ekonomije na put oporavka i zaštite i otvaranja radnih mesta za sve".

Kada je reč o vakcinama, testovima i lekovima lideri su poručili: "Nećemo štedeti napore da osiguramo da svi ljudi imaju jednaki pristup koji mogu da priušte".

Svetska ekonomija zabeležila je veliki pad ove godine nakon što su mere za suzbijanje virusa uticale na saobraćaj, trgovinu i potražnju širom planete.

Lideri G20 naveli su da je globalna ekonomska aktivnost delimično obnovljena zahvaljujući postepenom otvaranju pojedinih ekonomija ali da je oporavak nejednak, veoma neizvestan i podložan rizicima.

Takođe su potvrdili spremnost da upotrebe sva "dostupna sredstva, dok god je to potrebno" da zaštite živote, radna mesta i zarade.

Predsednik Donald Tramp je tokom svog poslednjeg samita G20 pravdao odluku da povuče SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, koja je stupila na snagu 4. novembra, dan nakon što je na izborima pobedio demokrata Džo Bajden koji je najavio da će Amerika da se ponovo pridruži sporazumu nakon što on preuzme dužnost predsednika.

G20 je takođe podržao plan da se zamrzne isplata duga najsiromašnijih zemalja do sredine 2021. godine i založio se za zajednički pristup rešavanju problema zaduživanja posle toga, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG