Linkovi

Evropa se povija pod udarom pandemije


U Evropi je prošlog četvrtka, prvi put prijavljeno 200.000 infekcija na dnevnom nivou, a mnoge južnoevropske države prijavile su značajno povećan broj slučajeva novoobolelih pacijenata (REUTERS/Daniel Aguilar)

Evropa je posle Latinske Amerike postalo drugo svetsko područje u kome je od posledica Kovida 19 preminulo više od 250.000 ljudi, pokazuju podaci agencije Rojters objavljeni u subotu.

U Evropi je prošlog četvrtka, prvi put prijavljeno 200.000 infekcija na dnevnom nivou, a mnoge južnoevropske države prijavile su značajno povećan broj slučajeva novoobolelih pacijenata.

Dve trećine od ukupno 250.000 smrtnih slučajeva prijavljeni su u Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Francuskoj, Rusiji, Belgiji i Španiji. Širom Evrope broj obolelih od koronavirusa dostigao je broj od oko 8 miliona.

Najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi zabeležen je u Ujedinjenom Kraljevstvu. U grupi država sa značajnim brojem preminulih su Italija, Španija, Francuska i Rusija.

Boris Džonson, britanski premijer, izjavio je da se država ne bi trebalo da se osloni na vakcinu i da će biti potrebna primena mera da bi se pandemija usporila.

Ukupan broj obolelih prema podacima agencije Rojters u svetu iznosi 42,1 miliona – dok je od posledica virusa preminuo 1,1 milion ljudi.

Uprkos tome što zdravstveni kapaciteti za sada nisu pod pritiskom, karaktrističan za prvi talas pandemije, zdravstene vlasti upozoravaju na potencijalni povećanje potrebe za bolničkim smeštajem – jer hladniji vremenski uslovi utiču da ljudi borave na zatvorenom što su pogodni uslovi za širenje infekcija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG