Linkovi

Nastavljeni protesti u SAD: Rušenje spomenika Konfederaciji, "osvajanje" kvartova...


"Obezglavljena" statua Kristofera Kolumba u Bostonu, 10. jun 2020. (Foto: Rojters/Brian Snyder)
"Obezglavljena" statua Kristofera Kolumba u Bostonu, 10. jun 2020. (Foto: Rojters/Brian Snyder)

U Sjedinjenim Državama u srijedu veče su održani novi, uglavnom mirni, protesti. U pojedinim gradovima, demonstranti su počeli da uzimaju stvari u svoje ruke i da ruše spomenike iz doba Konfederacije ili da preuzimaju kontrolu nad pojedinim kvartovima.

Protesti na američkim ulicama krenuli su u novom smjeru. U Portlandu, demonstranti su pokušavali da preuzmu dio grada - u kojem ne bi bilo policije - i da ga proglase autonomnom zonom. Policija je ispalila gumene metke da bi povratila kontrolu.

U Sijetlu, učesnici protesta tvrde da su zauzeli dio kvarta blizu centra grada, nakon što su prije dva dana preuzeli kontrolu nad policijskom stanicom i okolnim područjem. U tom dijelu Sijetla od tada drže govore, puštaju filmove i dijele besplatne gas maske, dok policajaca nema nigdje.

Predsjednik Donald Tramp sada traži od državnih i gradskih zvaničnika da povrate kontrolu nad gradom i prijeti da će to uraditi sam, uz ocjenu da su domaći teroristi preuzeli Sijetl.

Istovremeno, demonstranti širom zemlje, ne čekajući odluku lokalnih vlasti, ruše spomenike ličnostima i događajima iz doba Konfederacije, pale ih ili uklanjaju iz parkova i sa trgova.

U Ričmondu u Virdžiniji, demonstranti su uklonili više od jednog vijeka star spomenik predsjedniku Konfederaciju Džefersonu Dejvisu. U bivšoj prijestonici Konfederacije, u utorak je srušena statua Kristofera Kolumba, zapaljena i bačena u jezero. Vlasti Virdžinije pokušavaju da uklone i spomenik generalu iz doba Konfederacije Robertu E. Liju, što je međutim za sada stopirano odlukom suda.

Statusa Kristofera Kolumba u jezeru u Ričmondu, u Virdžiniji (Instagram/@Videoguns)
Statusa Kristofera Kolumba u jezeru u Ričmondu, u Virdžiniji (Instagram/@Videoguns)

U Portsmutu, takođe u Virdžiniji, demonstranti su srušili četiri statue koje su bile deo spomenika Konfederaciji, preneli su lokalni mediji.

Zastave Konfederacije zabranjene su na trkama NASCAR-a, dok je HBO Max privremeno skinuo s programa film "Prohujalo s vihorom", koji je kritikovan zbog načina na koji prikazuje ropstvo, da bi dodao istorijski kontekst.

Protesti su u srijedu uglavnom bili mirni. U Ouklendu, u Kaliforniji, hiljade su mirno prošetale do doma gradonačelnika, dok je u Atlanti veliki broj ljudi učestvovao u protesnoj šetnji kroz centar grada.

Dok se protesti nastavljaju, porodica Džordža Flojda apeluje na Kongres da preduzme akciju. Mlađi brat Džordža Flojda, Filoniz, svjedočio je u srijedu u Predstavničkom domu. Rekao je da je smrt njegovog brata bila rasno motivisana i zatražio od članova Kongresa da se pobrinu da policajci odgovaraju za to.

"Umoran sam. Umoran sam od boli. Došao sam ovdje danas da od vas zatražim da to zaustavite”.

Filoniz se kasnije pridružio grupi koja je protestovala u prijestonici Vašingtonu. Tomas Lejn, jedan od policajaca koji je optužen za saučesništvo u Flojdovom ubistvu, u međuvremenu je pušten iz zatvora uz kauciju.

Tužioci su takođe objavili da su sa glavno-optuženim Derekom Šovinom pregovarali o sklapanju sporazuma, prema kojem bi se on izjasnio krivim za ubistvo i za federalne optužbe za kršenje građanskih prava, ali da su pregovori propali 28. maja.

Šovin je dan kasnije optužen za ubistvo trećeg stepena, dok je nedelju posle toga optužnica preinačena u ubistvo drugog stepena.

I dok se širom zemlje sve glasnije čuju zahtjevi da se ukine finansiranje policijskih službi, šef policije u Mineapolisu, gradu u kojem je Flojd preminuo, najavljuje promjene i upotrebu nove tehnologije zahvaljujući kojoj će se bolje pratiti prestupi policajaca i intervenisati.

"Gospodin Flojd je u svojim poslednjim riječima da ne može da diše očekivao od nekog u uniformi da mu pomogne, da ga spasi. Međutim, to se nije dogodilo", rekao je šef policije Medarija Arandondo.

XS
SM
MD
LG