Linkovi

Hiljade odale poštu Džordžu Flojdu u crkvi u Hjustonu


Telo Džordža Flojda je izloženo u crkvi u Hjustonu u Teksasu, 8. juna 2020.
Telo Džordža Flojda je izloženo u crkvi u Hjustonu u Teksasu, 8. juna 2020.

Hiljade ožalošćenih Amerikanaca iskoristile su poslednju priliku da se oproste od Džordža Flojda u crkvi u Hjustonu, gradu u kojem je odrastao, dok njegova smrt nastavlja da podstiče proteste u Americi i svetu protiv rasne nepravde. Jedna od posledica je da su francuske vlasti odlučile da zabrane policijsku primenu grubog zahvata oko vrata za vreme hapšenja .

Na komemoraciju su došle porodice drugih afroameričkih žrtava ubistava koja su takođe izazvala ogorčenje javnosti - imena koja su utkana u američki dijalog o rasnim odnosima - između ostalih rođaci Erika Garnera, Majkla Brauna, Ahmada Arberija i Trejvona Martina.

"Boli", rekao je Filoniz Flojd, brat Džordža Flojda, koji je jecao dok je pominjao neka od imena ispred crkve. "Dobićemo pravdu, dobićemo je, nećemo dozvoliti da se ova vrata zatvore."

Po vrelom, teksaškom vremenu, ožalošćeni, od kojih su neki nosili majice sa Flojdovom slikom ili rečima "Ne mogu da dišem" - čekali su satima da mu odaju poštu prolazeći pored otvorenog kovčega. Neki su pevali pesmu "Lean on me" a šef policije Hjustona se zagrlio sa nekima u mimohodu.

Neki Amerikanci putovali su satima da bi u mimohodu prošli pored tela Džordža Flojda, 8. juna 2020.
Neki Amerikanci putovali su satima da bi u mimohodu prošli pored tela Džordža Flojda, 8. juna 2020.

Neki su poznavali Flojda iz naselja u kojem je odrastao. Drugi su putovali satima iz drugih država. Oni koji nisu mogli da dođu napravili su sopstvene komemoracije - u Los Anđelesu je kolona automobila nalik na pogrebnu procesiju prošla kroz centar grada, dok su građani Memfisa u Tenesiju održali minut ćutanja.

Brejsi Burnet prišla je Flojdovom kovčegu sa ručno pravljenom maskom za lice na kojoj je pisalo "“8:46” — vreme koliko je, prema tužilaštvu, Flojd, crnac, proveo na zemlji dok ga je kolenom pritiskao beli policajac, pre nego što je izdahnuo.

"Svi crnci nisu kriminalci. Svi belci nisu rasisti. Svi policajci nisu loši. Neznanje se pojavljuje u svim bojama. To sam razmišljala kada sam prolazila pored njegovo tela", izjavila je 66-godišnja Burnet.

Ožalošćenima je naloženo da nose maske radi zaštite od koronavirusa i da stoje na razdaljini od dva metra dok su prolazili pored kovčega. Jedan od prvih u mimohodu bio je guverner Teksasa Greg Abot, koji je nosio kravatu u bojama Flojdove srednje škole u Hjustonu, gde je Flojd bio istaknuti sportista u timu za američki fudbal.

“Džordž Flojd će promeniti tok istorije u Sjedinjenim Državama. On nije umro uzalud. Iza njegovog života ostaje nasleđe zbog načina na koji su Amerika i Teksas odgovorili na tu tragediju", poručio je Abot.

Nekoliko sati nakon što je javnosti dozvoljeno da uđe u crkvu, sudija u Mineapolisu je postavio kauciju od milion dolara za Dereka Šovina, policajaca koji je optužen za ubistvo drugog stepena u slučaju smrti Flojda. 44-godišnji Šovin, koji se nalazi u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem, nije rekao skoro ništa za vreme 11-minutnog pretresa kojem je prisustvovao preko video linka.

Dve nedelje posle Flojdove smrti, efekti se osećaju u zemlji i inostranstvu. U Parizu, najviši bezbednosni zvaničnik zemlje rekao je da policija više neće dozvoljavati da se tokom hapšenja, pritvorenici "stavljaju u kragnu", zahvat oko vrata za koji se veruje da je doveo do više slučajeva gušenja zatvorenika i koji se sada masovno kritikuje posle Flojdove smrti.

U Vašingtonu, demokrate u Kongresu su predložile veliku reformu nadzora policije i procedure koje bi obuhvatila zabranu tog zahvata na nacionalnom nivou.

Mirni protest u Vašingtonu i poziv na promene
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Džordž Flojd će biti sahranjen pored svoje majke Larsenije Flojd, na groblju u pregrađu Hjustona.

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden sastao se sa porodicom Džordža Flojda u Hjustonu i razgovarao više od sat vremena sa njima, prema porodičnom advokatu Bendžaminu Krampu.

Kramp je na Tviteru saopštio da je Bajden "slušao, razumeo njihovu bol i saučestvovao."

Prethodne komemoracije održane su u Mineapolisu i Redfordu u Severnoj Karolini, blizu mesta gde je Džordž Flojd rođen.

XS
SM
MD
LG