Linkovi

Bela kuća: Tramp spreman da se pozove na Zakon o pobuni


Pripadnici Nacionalne gade Jute stoje u kordonu, dok se građani okupljaju da protestuju zbog smrti Džordža Flojda, 4. juna 2020, u blizini Bele kuće u Vašingtonu. (AP)
Pripadnici Nacionalne gade Jute stoje u kordonu, dok se građani okupljaju da protestuju zbog smrti Džordža Flojda, 4. juna 2020, u blizini Bele kuće u Vašingtonu. (AP)

Predsednik SAD Donald Tramp "jedini ima pravo da se pozove na Zakon o pobuni" i "ukoliko bude potrebno, on će ga iskoristiti", rela je novinarima u sredu popodne pres sekretarka Bele kuće Kejli Mekeneni.

Ranije tokom dana, sekretar za odbranu Mark Esper je rekao: "Opciju da se koriste aktivne snage u ulozi sprovođenja zakona treba koristiti samo u krajnjem slučaju i samo u najhitnijim i najtežim situacijama".

Esper je dodao: "Sada nismo ni u jednoj o takvih situacija. Ne podržavam pozivanje na Zakon o pobuni."

Zakon iz 1807. godine omogućava predsedniku, u teškim okolnostima, raspoređivanje vojnih i federalizovanih trupa Nacionalne garde unutar zemlje, kako bi se suzbili građanski neredi i pobuna.

Usred izveštaja da su primedbe sekretara za odbranu razljutile predsednika i najviše zvaničnike Bele kuće, pres-sekretarka je upitana da li Tramp i dalje ima poverenje u ključnog člana njegovog kabineta koji upravlja Pentagonom.

"U ovom trenutku, sekretar Esper i dalje je sekretar Esper", odgovorila je Mekeneni.

Poslednjih dana, Tramp se žestoko zalagao za upotrebu snaga Nacionalne garde - koje su uglavnom pod upravom država, a ne federalnom upravom, osim u Distriktu Kolumbija - za zaustavljanje dela vandalizma i pljačke u gradovima i širom zemlje.

Naglašavajući potrebu za uvođenje "zakona i reda", predsednik je zahtevao da više guvernera upotrebljava jedinice pod njihovom komandom. Nazvao je guvernere "slabima" zbog oklevanja da nalože odgovor Nacionalne garde.

Tramp brani šetnju Lafajet parkom

Tramp brani svoju šetnju Lavajet parkom do istorijske crkve u kojoj je nekoliko minuta državo Bibliju, pre čega su mu policijske snage nasilno očistile put.

Njegove postupke u ponedeljak uveče oštro su kritikovali čelnici Biskupske crkve, uključujući i predsedavajućeg biskupa, kao i istaknuti kler i druge hrišćanske denominacije.

"Većini religioznih vođa se dopalo", ustvrdio je Tramp u sredu. "Zbog čega im se ne bi dopalo? Stojim ispred crkve koja je prošla kroz traumu".

Tramp je u sredu ujutro, tokom ćaskanja telefonom za Foks njuz, izjavio da je crkva, koja potiče s početka XIX veka i ima dugu vezu sa predsednicima SAD, "pretrpela vrlo gadno paljenje" tokom vandalizama u nedelju uveče u Vašingtonu.

Mali požar u podrumu crkve brzo je ugašen, saopštila je Vatrogasna služba Vašingtona D.C.

"Bilo je izuzetno važno" za predsednika da ušeta u crkvu kako bi "poslao veoma snažnu poruku da nas neće savladati pljačkom", rekla je Mekeni.

Tramp je rekao da mu niko nije rekao za masu demonstranata duž Ejdž strit nordvesta, u bloku severno od Bele kuće, pre nego što je pošao ka crkvi.

"Kada sam pošao, nisam rekao 'oh, maknite ih odatle'. Nisam znao ko je tamo", rekao je Tramp u radijskom programu.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar "odlučio je tog jutra da proširi perimetar", rekla je Mekeneni novinarima.

Kada se kasnije tokom dana uverio da to nije sprovedeno, naredio je hitnu akciju, dodala je Mekeneni.

Normalna je procedura za Tajnu službu i lokalne snage reda da uspostave kordon u oblasti pre kretanja bilo kod predsednika SAD.

Akcija bez presedana

Međutim, akcija od ponedeljak bila je bez presedana. Napadnuti su i demonstranti, i novinari. Oni tvrde - i demonstranti, i novinari - da je policija u opremi za razbijanje demonstracija protiv njih upotrebila i hemijske agense, i gumene metke.

Mekeneni, međutim, negira upotrebu suzavca ili takvih projektila.

"Peduzeta je određena akcija", rekla je ona, tvrdeći da su demonstranti počeli da na policiju bacaju cigle i flaše sa zamrznutom vodom.

Čišćenje parka "nije bila vojna odluka, nije bila vojna akcija", rekao je Esper novinarima u sredu malo nakon Trampovih opaski na radiju.

Snage Nacionalne garde nisu bile umešane u ispaljivanje suzavca ili gumenih metaka na demonstrante, rekao je Esper tokom konferencije za štampu u Pentagonu.

Esper, koga su kritikovali da je učestvovao u onome što se naširoko opisuje kao politički teatar, rekao je da nije bio obavešten, pre nego što se pridružio Trampu ispred kapije Bele kuće, da će biti takvih događaja ispred crkve.

"Nisam bio svestan da se događa fotografisanje", rekao je Esper. "Činim sve što mogu da ostanem apolitičan".

Esper je takođe rekao novinarima da ne podržava pozivanje na ovlašćenja koja bi omogućila predsedniku da naredi vojsci u državama da se konfrontiraju građanskim nemirima.

Fokusiran na Njujork

Tramp je ove nedelje posebio bio fokusiran na nasilje i pljačke po Njujorku.

"Ako oni ne budu rešili situaciju, ja ću je rešiti", rekao je Tramp u sredu tokom radijskog intervjua. "Rešiću je brzo".

Predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog pojačanog raspoređivanja pripadnika federalnih snaga reda i Nacionalne garde u Vašingtonu D.C. tokom poslednje dve noći.

Tokom osam dana i noći, desetine holjada ljudi demonstriralo je i marpširalo, najvećim delom mirno, širom zemlje. Tokom poslednjih noći, pljačkanje se u velikoj meri smanjilo.

Demonstracije, kojima su se u velikoj meri kršile mere policijskog časa koje su proglasile lokalne vlasti, započele su nakom smrti Afroamerikanca u Mineapolisu. Beli policajac držao je Džordža Flojda prikovanim licem uz asfalt na ulici držeći mu koleno na potiljku više od osam minuta.

Policajci optuženi

Četvorica policajaca optuženi su, a autopsija je oznaliča Flojdovu smrt kao ubistvo.

Grupe demonstranata počele su u petak uveče da se približavaj Beloj kući, sukobljavajući se, prema medijskim izveštajima, sa policijom. Tramp je odveden u bunker kao bezbednosna predostrožnost.

"Nisam bio dole" u bukeru u petak uveče, rekao je Tramp u radijskom intervjuu. "Otisao sam dole tokom dana i bio sam tamo delić vremena, prvenstveno da bih izvršio inspekciju", za koju kaže da je obavljao nekoliko puta u prošlosti.

Na pitanje voditelja programa Fok njuz radija, Brajana Klimida, kako radikalna nepravda u Americi može biti rešena, predsednik je odgovorio da je to "tužan problem", ali nije ponudio detalje federalnog odgovora na to.

"Policija mora da radi bolje", rekao je Tramp povodom nepoverenja koje snage reda uživaju u crnačkoj zajednici. "Svi moraju da rade bolje".

XS
SM
MD
LG