Linkovi

Matis oštro kritikovao Trampa - Bela kuća uzvraća da se radi o samopromociji


Džejms Matis i Donald Tramp, u vreme mandata bivšeg sekretara za odbranu, funkcije sa koje se povukao 2018. (Foto: REUTERS/Leah Millis)
Džejms Matis i Donald Tramp, u vreme mandata bivšeg sekretara za odbranu, funkcije sa koje se povukao 2018. (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Džejms Matis, bivši sekretar za odbranu, optužio je aktuelnog predsednika Donalda Trampa da pokušava da podeli Sjedinjene Države i uz to oštro osudio mogućnosti upotrebe vojske kao odgovora na građanske nemire.

“Donald Tramp prvi je predsednik u mom životnom veku koji ne pokušava da ujedini američke građane – čak se ni ne pretvara da to čini”, rekao je Matis za američki magazin Atlantik – preneo je Rojters.

"Umesto toga – pokušava da nas podeli. Svedočimo posledicama njegovih trogodišnjih napora da to učini", rekao je Matis koji je ostavku na funkciju sekretara za odbranu u administraciji američkog predsednika podneo 2018. godine.

Kao poređenje Matis je iskoristio podsećanje na Drugi svetski rat i borbu priotiv nacističke Nemačke.

“Pogotovo uoči savezničkog iskrcavanja u Normandiju – kada je predočeno da je plan nacista za uništenje protivnika bio “Zavadi pa vladaj”, ukazao je Maris.

Penzionisani mornarički general, koji negira da ima političkih amcicija, kritikovao je američko vojno vođstvo zbog prisustva fotografisanju sa Trampom – nakon što su policija i pripadnici Nacionalne garde rasterali mirne demonstrante u blizini Bele kuće.

Marka Espera, aktuelnog sekretara za odbranu i Marka Majlija, predsedavajućeg Generalštaba američke vojske, kritikovao je zbog toga što su upotrebljavali reč “bojno polje” da bi opisali situaciju u američkim gradovima pogođenim protestima.

"Moramo odbaciti i samu pomisao da su naši gradovi bojno polje”, napisao je Matis.

Trampove pretnje o raspoređivanju vojnih trupa - čak i u državama koje se protive njihovoj upotrebi - uzburkale su strasti u američkoj vojsci i Kongresu – gde se pojavila zabrinutost o mogućoj političkoj zloupotrebi vojnih snaga, piše agencija Rojters.

"Ukoliko bismo se okrenuli militarizaciji kao odgovoru, čemu smo bili svedoci u Vašingtonu, stvorio bi se lažni sukob – između vojske i civilnog društva” istakao je Matis.

Reagujući na stavove koje je izneo Matis - Kejli Mekeneni, portparolka Bele kuće, saopštila je da je objavljeni tekst, kako se izrazila, samopromotivni štos za smirivanje vašingtonske elite.

"Donald Tramp je predsednik zakona i reda koji je vratio mir na ulice naše države. Matisove reči su blede u odnosu na njegove odvažne akcije", navela je Mekeneni u objavi na društvenoj mreži Tviter.

U međuvremenu, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da ne veruje da će biti potrebno da trupe američke vojske budu angažovne povodom protesta koji se održavaju širom Sjedinjenih Država zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nakon policijskog privođenja prošlog ponedeljka u gradu Mineapolisu.

"Zavisi, mislim da neće biti potrebe", rekao je Tramp u intervjuu Televiziji Njuzmaks odgovarajući na pitanje da li bi poslao vojsku u neki od gradova u kojima protesti zbog smrti Džordža Flojda prerastaju u nasilje.

Prethodno, Tramp je najavio da bi vojska mogla biti angažovana ukoliko, kako je rekao države ne budu bile sposobne da zaustave nasilne proteste.

Desetine hiljada demonstranata širom Sjedinjenih Država protestuju zbog okolnosti pod kojima je u gradu Mineaopolisu, u ponedeljak tokom policijskog privođenja, preminuo Džordž Flojd.

Dok većina na miran način izražava svoje nezadovoljstvo policijskim tretmanom Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama - deo građana primenjuje nasilje tokom demonstracija - prevrću i pale automobile, razbijaju lokale čiju su robu i inventare krali, zbog čega su policijske snage i Nacionalna garda u velikom broju gradova SAD reagovale silom.

XS
SM
MD
LG