Linkovi

Preinačena optužnica - ubistvo drugog stepena za Šovina, optuženi i ostali otpušteni policajci


Pozdrav demonstranta i policajca na protestnom skupu u Njujorku (Foto: AP/Wong Maye-E)
Pozdrav demonstranta i policajca na protestnom skupu u Njujorku (Foto: AP/Wong Maye-E)

Državni tužilac Minesote Kit Elison preinačio je optužnicu protiv otpuštenog policajca iz Mineapolisa na ubistvo drugog stepena, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, a takođe je podigao optužnicu i protiv preostale trojice otpuštenih policajaca, koji su učestvovali u hapšenju.

Trojica policajaca koja su učestvovala u incidentu - Tomas Lejn, Aleksandar Kueng i Tou Tao - optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena, prema sudskim dokumentima, u koje je uvid imao i Glas Amerike. Vest da će optužnica biti preinačena prvi je objavio dnevnik Star tribjun iz Minesote.

Objavljujući da je optužnica protiv Dereka Šovina promenjena i da će preostala trojica otpuštenih policajaca takođe biti optužena, državni tužilac Elison naglasio je da je istraga i dalje u toku, ali da dokazi kojie ima na raspolaganju podržavaju strožu optužnicu i da je ona u interesu pravde.

Nešto kasnije u intervjuu za TV mrežu CNN, Elison nije isključio mogućnost da i ta nova optužnica bude pooštrena na ubistvo prvog stepena.

"Nastavljamo da prikupljamo dokaze i ukoliko budemo došli do dokaza koji to podržavaju, da možemo da ih predstavimo poroti, onda ćemo to i učiniti. U ovom trenutku izneli smo maksimalnu optužnicu koju smo etički mogli da iznesemo", rekao je Elison za kablovsku TV mrežu.

Državni tužilac Minesote Kit Elison tokom današnje konferencije za novinare u Sent Polu, u Minesoti (Foto: Reuters/Eric Miller)
Državni tužilac Minesote Kit Elison tokom današnje konferencije za novinare u Sent Polu, u Minesoti (Foto: Reuters/Eric Miller)

Prethodno, Elison je pozvao javnost na strpljenje, naveo da će biti teško doći do okrivljujuće presude, jer je istorija pokazala da postoje izazovi u slučajevima protiv policije. Međutim, takođe je naglasio da optužnica nije pooštrena zbog pritiska javnosti i da ne vidi razlog zbog čega odbrana ne bi mogla da računa na pošteno suđenje.

Džordž Flojd (46) preminuo je pošto mu je Šovin, belac, klečao na vratu skoro devet minuta 25. maja, što je ponovo otvorilo eksplozivnu temu policijske brutalnosti nad Afroamerikancima, pet meseci uoči predsedničkih izbora 3. novembra.

Šovin (44) je prošle nedelje otpušten i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata. Nova optužnica - za ubistvo drugog stepena - može da nosi kaznu i do 40 godina zatvora, 15 godina duže od maksimalne kazne za ubistvo trećeg stepena.

Tokom protekle nedelje, demonstranti su zahtevali i da trojica policajaca takođe budu optužena u ovom slučaju, dok su izražavali svoje nezadovoljstvo na protestima koji su povremeno prerastali u demoliranje i pljačke u velikim gradovima.

Guverner Minesote Tim Volc u sredu je prvi put posetio mesto u Mineapolisu gde je Flojd preminuo. Tu je sada podignut improvizovani spomenik, gde građani ostavljaju cveće i poruke, a Volc je sa tog mesta uputio poziv da pravda bude zadovoljena i da se rešava problem rasizma u zemlji.

Građani ostavljaju poruke i cveće kod improvizovanog spomenika Džordžu Flojdu u Mineapolisu na mestu gde je uhapšen u Mineapolisu.
Građani ostavljaju poruke i cveće kod improvizovanog spomenika Džordžu Flojdu u Mineapolisu na mestu gde je uhapšen u Mineapolisu.

Volc je uputio lično izvinjenje reporteru i kamermanu CNN-a koji su uhapšeni prošle nedelje za vreme protesta.

Rekao je da je došao na to mesto da bi lično osetio bol koju ova zajednica oseća zbog smrti Flojda, najnovije u seriji slučajeva kada su Afroamerikanci stradali od ruku policijaca.

Guverner Minesote izjavio je za CNN da su protesti i razgovori o sistemskom rasizmu u SAD pružili liderima, kako veruje, poslednju šansu da reše ovo pitanje.

“Ne mislim da ćemo dobiti novu priliku da promenimo i poboljšamo ovu zemlju. Zaista ne mislim", rekao je.

XS
SM
MD
LG