Linkovi

Porodica Džordža Flojda traži pravdu


Roksi Vašington, majka šestogodišnje ćerke Džordža Flojda, rekla je da porodica traži pravdu za njegovo ubistvo
Roksi Vašington, majka šestogodišnje ćerke Džordža Flojda, rekla je da porodica traži pravdu za njegovo ubistvo

Đijana Flojd, šestogodišnja ćerka Džordža Flojda koji je preminuo posle brutalnog policijskog privođenja, i njena majka Roksi Vašington obratile su se javnosti na konferenciji za novinare u Mineapolisu i zatražile pravdu za njegovo ubistvo.

Prisutni su bili i advokati porodice kao i nekdašnji NBA košarkaš Stiven Džekson, koji je Džordža Flojda poznavao od detinjstva.

"Želim pravdu za njega jer je bio dobar čovek. Mnogo je voleo Đijanu", rekla je Roksi Vašington.

Roksi Vašington i Đijana Flojd
Roksi Vašington i Đijana Flojd

Flojd je preminuo prošle nedelje pošto mu je policajac Derek Čovin držao koleno na vratu 8 minuta i 46 sekundi, tokom privođenja zbog pokušaja da u prodavnici plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara. ​Čovin je optužen za ubistvo, dok su preostala trojica policajaca koja su učestvovala u privođenju, otpuštena s posla.

Smrt Džordža Flojda je pokrenula proteste i nerede širom Amerike koji traju već osam dana.

Protesti i nemiri širom SAD - traži se pravda za Džordža Flojda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Roksi Vašington se osvrnula i na to što je samo jedan od policajaca optužen za ubistvo, a ostala trojica nisu. Rekla je da će oni biti u mogućnosti da "dočekaju da njihova deca završe školu i da se venčaju, a Flojd to nikada neće moći".

"Želimo da pokažemo svetu da Džordž Flojd nije samo ime, nije samo neka parola koja se uzvikuje. On je bio prava osoba, dobar čovek. Ovde su ljudi koji su ga voleli", rekao je advokat Džastin Miler.

Nalaz državnog patologa u Minesoti pokazao je da Flojd nije umro od gušenja tokom privođenja, dok je nezavisna obdukcija pokazala suprotno.

Porodica Džordža Flojda negira nalaze državnog patologa i tvrdi da on jeste preminuo zbog toga što mu je policajac držao koleno na vratu.

XS
SM
MD
LG