Linkovi

Bela kuća neće učestvovati na saslušanju u proceduri opoziva


Predsednik Donald Tramp proces opoziva od početka naziva "lovom na veštice"
Predsednik Donald Tramp proces opoziva od početka naziva "lovom na veštice"

Predstavnički dom Kongresa naredne nedelje nastavlja proceduru opoziva predsednika Donalda Trampa pretresom pred Odborom za pravosuđe. Bela kuća je saopštila da neće učestvovati na tom saslušanju, iako ima pravo da pošalje svog advokata.

Advokat predsednika Pet Sipoloni napisao je u pismu predsedavajućem Odbora za pravosuđe Džeroldu Nedleru da se "ne može očekivati da Trampov tim učestvuje na saslušanju ako još nije poznato ko su svedoci i da li će Odbor za pravosuđe predsedniku omogućiti fer proces".

Ova odluka odnosi se samo na saslušanje 4. decembra, a da li će imati predstavnika na ostalim pretresima Bela kuća će odlučiti do petka.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma treba da sastavi predlog za Trampov opoziv, na osnovu prikupljenog materijala u istrazi i svedočenja zvaničnika pred Odborom za obaveštajna pitanja.

Demokrate u Kongresu tvrde da je Donald Tramp zloupotrebio položaj jer je isplatu vojne pomoći Ukrajini uslovio time da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokrene istragu o poslovanju sina Džozefa Bajdena u Ukrajini i navodnom ukrajinskom mešanju u američke izbore 2016.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Pred Odborom za pravosuđe će u sredu, 4. decembra govoriti pravni eksperti, što je u skladu sa procedurom opoziva američkog predsednika.

To je korak ka sastavljanju predloga opoziva koji se sastoji iz nekoliko tačaka o kojem će glasati najpre Odbor za pravosuđe, a potom i Predstavnički dom Kongresa.

Predsednik Donald Tramp negira da je uradio bilo šta protivzakonito i istragu naziva "lovom na veštice".

Tri kongresna odbora - za obaveštajna pitanja, spoljne poslove i nadzor vlade - koja su vodila istragu o opozivu, treba da naprave izveštaj na osnovu svojih saznanja i taj izveštaj bi trebalo da bude predat predstavnicima u Kongresu u utorak, kada se vrate sa praznične pauze.

Republikanac Dag Kolins, član Odbora za pravosuđe, rekao je za Foks njuz da će Bela kuća pripremiti odbranu za narednu fazu procedure opoziva i pozvao je da predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif bude jedan od svedoka.

Republikacan Tom Meklintok sugerisao je u intervjuu za ABC njuz da bi v.d. Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni i Trampov advokat Rudi Đulijani takođe mogli da svedoče pred Kongresom.

Kuda ide istraga o opozivu predsednika Trampa?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Demokrata Hakim Džefris rekao je za Foks njuz da bi demokrate želele da svedoči i Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Tramp je u septembru otpustio Boltona zbog "nesuglasica oko politike".

Predsednik i republikanci tvrde da je istraga o opozivu nefer i da Beloj kući nije bilo dozvljeno da ima zastupnike, niti da poziva svedoke na pretrese iza zatvorenih vrata.

Ipak, na javnim saslušanjima svedoke su ispitivali i republikanski kongresmeni i pravni zastupnik republikanaca.

Odbor za pravosuđe će u naredne dve nedelje glasati o tome da li da Predstavničkom domu uputi zvanični predlog opoziva, o kojem će se onda izjasniti i ceo Predstavnički dom. Plan demokrata je da se to završi pre Božića.

Ako predlog za opoziv bude usvojen u donjem domu Kongresa, to ne znači da će Donald Tramp biti razrešen dužnosti, Za to je potrebna i odluka dve trećine senatora, što je malo verovatno s obzirom na to da u Senatu republikanci imaju većinu.

XS
SM
MD
LG