Linkovi

Sjutra sjednica Skupštine o izboru nove Vlade Crne Gore


ARHIVA - Skupština Crne Gore
ARHIVA - Skupština Crne Gore

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o izboru nove Vlade Crne Gore počinje u srijedu u podne, a kako je najavljeno, zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, zasijedanje će trajati najmanje dva, a najviše tri dana.

Očekuje se da mandatar Zdravko Krivokapić, lider liste predvođene Demokratskim frontom “Za budućnost Crne Gore”, na početku sjednice pročita ekspoze u kome je ranije najavio da će nova Vlada za prioritete imati ozdravljenje ekonomije, uspostavljanje vladavine prava i borbu protiv Kovida 19.

“Pritisnute viševjekovnom borbom za slobodu i goli opstanak, generacije naših predaka trudile su se da svom potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uređenija nego što su je oni zatekli. To će biti i glavni cilj nove vlasti - da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada", naveo je Krivokapić u ekspozeu dostavljenom Skupštini u ponedjeljak.

On je, pored ostalog, poručio da će se njegov koji ima dvanaest ministara i jednog potpredsjednika, fokusirati na slobodu medija i funkcionisanje pravosuđa, politici ekonomskog razvoja, zdrave životne sredine, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, kao i adekvatnijom socijalnoj i politici zapošljavanja.

Mandatar je u ekspozeu najavio donošenje više prioritetnih zakona, uključujući i zakone o lustraciji, porijeklu imovine, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata, ali I preispitivanje, izmjenu i dopunu svih “diskriminatornih” zakona.

Pored toga, Krivokapić je najavio reviziju i preispitivanje svih koncesionih ugovora, kao i donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima i izmjenu Zakona o energetici.

Mandatar je u ekspozeu obećao i “bespoštednu borbu” protiv korupcije i organizovanog kriminala, najavljujući i da će se njegov kabinet zalagati za dobrosusjedske odnose sa državama regiona.

Krivokapić je u ekspozeu objavio i personalni sastav nove crnogorske vlade, u kojoj će, ako Vlada dobije podršku poslanika, funkciju potpredsjednika obavljati lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, ministra odbrane Olivera Injac, a vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Za ministra unutrašnjih poslova predložio je Sergeja Sekulovića, za ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, a ekonomskog razvoja Jakova Milatovića.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, a ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Za upravljanje resorom javne uprave, digitalnog društva i medija predložena je Tamara Srzentić, dok će na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biti Aleksandar Stijović.

Krivokapić je svoj kabinet predstavio kao ekspertski, ističući da su predloženi kandidati “osobe koje su znanjem, iskustvom, timskim duhom, referencama i prethodnim rezultatima pažljivo izabrane i po svim kriterijumima zaslužile da predvode pojedina ministarstva”.

Novu većinu od 41 poslanika u 81-članom parlamentu čine koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, dok će u opozicionim klupama, prvi put nakon 30 godina, sjedjeti poslanici Demokratske partije socijalista i njihovi tradicionalni saveznici, među kojima su i partije koje predstavljaju manjine.

I pored oštrih kritika lidera Demokratskog fronta na račun Krivokapićevog izbora članova kabineta, glavni odbori partija koje predstavljaju novu parlamentarnu većinu najavili su da će njihovi poslanici podržati izbor nove Vlade Crne Gore.

XS
SM
MD
LG