Linkovi

Prekršajne prijave zbog postavljanja “trobojke” na Ambasadi Hrvatske u Podgorici


Ambasada Hrvatske u Podgorici (Foto: VOA/Peđa Milić)
Ambasada Hrvatske u Podgorici (Foto: VOA/Peđa Milić)

Crnogorska policija saopštila je da je podnijela prekršajne prijave protiv trojice mladića koji su prošle nedjelje okačili zastavu “trobojku” na kapiji Ambasade Republike Hrvatske u Podgorici.

Podgorička policija je, kako se navodi u saopštenju, podnijela prekšajne prijave protiv 26-godišnjeg Slavka Komatine i 19-godišnjeg Mitra Raičevića zbog vrijeđanja po osnovu nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti, koji se sumnjiče da su 11. novembra u podgoričkoj ulici Vlada Ćetkovića razvili trobojku ispred hrvatske ambasade.

Iz Uprave policije saopšteno je da je protiv trećeg počinioca, identifikovanog kao N.Đ, podnijeta prekršajna prijava zbog vrijeđanja po osnovu nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti ili omalovažavanja službenog lica.

"Oni su 11. novembra oko 21,45 u ulici Mihaila Lalića, tačnije na ogradi zgrade Ambasade Hrvatske, kačili zastavu „trobojku”. Službenici Centra bezbjednosti Podgorica su izašli na lice mjesta i identifikovali dva lica i to S.K. i M.R. dok je lice koje se sa zastavom udaljilo sa lica mjesta naknadno identifikovano, a riječ je o N.Đ”, navodi Uprava policije

Prema navodima saopštenja, od “navedenih lica su uzete izjave na okolnosti spornog događaja, nakon čega su obaviješteni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu kao i državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, koji su se izjasnili da u radnjama navedenih lica nema elemenata krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Hrvatska ambasada ranije je najoštrije osudila kačenje trobojke na kapiji ambasade, ocjenjujući da se radi o činu huliganske provokacije pokušaja vješanja tuđe zastave na ogradu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je, nakon incedenta, da najsnažnije osuđuje provokaciju usmjerenu prema diplomatskoj misiji Republike Hrvatske u Podgorici, navodeći da događaj od 11. novembra “predstavlja još jedan čin primitivnog nacionalizma, etničkog i političkog radikalizma kojima u kontinuitetu svjedočimo”, čiji je “krajnji cilj ugrožavanje građanskog i multietničkog karaktera Crne Gore”.

XS
SM
MD
LG