Linkovi

Mekarti dao novinaru Foks njuza pristup snimcima upada u Kongres 6. januara


ARHIVA - Taker Karlson, voditelj programa "Tucker Carlson Tonight" u studiju televizije Foks njuz u Njujorku.
ARHIVA - Taker Karlson, voditelj programa "Tucker Carlson Tonight" u studiju televizije Foks njuz u Njujorku.

Hiljade sati snimaka sigurnosnih kamera u Kongresu na kojima se vidi upad pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u Kapitol 6. januara 2021. godine - sada su dostupni voditelju kanala Foks njuz Takeru Karlsonu. Pristup snimcima dozvolio je predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti, a demokrate su njegovu odluku kritikovale kao "teško" kršenje pravila bezbednosti, koje može da ima dalekosežne posledice.

Desničarski politički komentator izjavio je da je njegov tim proveo nedelju dana u Kapitolu analizirajući video snimke i da se priprema da otkrije svoje saznanja gledaocima Foksa. Međutim, davanje ekskluzivnog pristupa osetljivim snimcima javnoj ličnosti koja je neskriveno naklonjena konzervativnom krilu Republikanske partije je veoma neobičan potez, koji neki kritičari vide kao "izvoz" nadzora za koji je zadužen Predstavnički dom, na TV ličnost koja je promovisala teorije zavere o napadu 6. januara.

"To je šokantan događaj koji izaziva političku zabrinutost, ali što je još važnije, podstiče zabrinutost za bezbednost", izjavio je demokratski kongresmen Den Goldman, koji je bio jedan od glavnih tužilaca u procesu prvog opoziva predsednika Donalda Trampa.

ARHIVA - Pristalice predsednika Donalda Trampa probijaju policijsku ogradu kod Kapitola u Vašingtonu, 6. januara 2021.
ARHIVA - Pristalice predsednika Donalda Trampa probijaju policijsku ogradu kod Kapitola u Vašingtonu, 6. januara 2021.

Mnogi kritičari upozoravaju da bi bezbednost Kapitola mogla da bude ugrožena ako Taker Karlson emituje snimke na kojima se vidi kako su izgrednici prišli zgradi, ili se vide hodnici i putanje koje su koristili članovi Kongresa kako bi se domogli bezbednosti. A upadljivo stranački novi narativ o napadu na Kapitol mogao bi da ubrza opasnu reviziju istorije o događajima 6. januara kada je bivši predsednik podstakao rulju svojih pristalica da se upute ka Kapitolu i pokušaju da ponište izbornu pobedu demokrate Džoa Bajdena.

Svima je jasno da je osoba kojoj je predsedavajući odlučio da preda sate i sate osetljivih i poverljivih snimaka kamera za nadzor - osoba koja je promovisala lažni dokumentarni film u nastojanju da krivicu za odgovornost za nerede 6. januara preusmeri sa Donalda Trampa na druge", izjavio je Goldman.

"Kevin Mekarti je bezbednost Kapitola stavio u ruke Takera Karlsona i to je zastrašujuća pomisao", dodao je.

Karlson, koji je autor dokumentarnog filma u kome se iznosi teorija da je federalna vlada iskoristila napad Trampovih pristalica na Kapitol kao izgovor za progon konzervativaca, potvrdio je da njegov tim pregleda snimke pre nego što ih eventualno objavi u svojoj emisiji, najgledanijoj u večernjem terminu na Foks njuzu.

Mekartijev kabinet odbio je da potvrdi vest koju je prvo objavio portal "Aksios", uprkos ponovljenim zahtevima agencije AP za komentar.

Dramatični video snimci i fotografije napada Trampovih pristalica na Kapitol su široko dostupni pošto su ih objavljivali dokumentaristi, medijske organizacije pa čak i sami učesnici nereda. Međutim, zvaničnici su se uzdržavali od objavljivanja većeg dela snimaka bezbednosnih kamera postavljenih oko Kapitola i u samoj zgradi, koje pružaju detaljni uvid u nasilje i brutalno prebijanje policajaca koji su pokušali da zaustave izgrednike.

Komisija Predstavničkog doma koja je istraživala napad 6. januara pažljivo je i tesno sarađivala sa policijom Kapitola u razmatranju koji snimci bezbednosnih kamera treba da budu emitovani tokom javnih pretresa održanih prošle godine.

Šef policije Kapitola Tom Menger objavio je kratko saopštenje kao odgovor na pitanja o novom objavljivanju snimaka:

"Kada kongresni lideri ili nadzorni odbori zatraže takve stvari, moramo da ih damo".

To je prava mapa za ljude koji će možda želeti da ponovo napadnu Kapitol.

Tokom skoro dvogodišnje istrage, komisija za 6. januar, raspuštena kada su republikanci preuzeli kontrolu u Predstavničkom domu, imala je "sigurnu sobu" u svojim prostorijama na Kapitol hilu, kako bi osoblje moglo da prečešlja više od 14.000 sati snimljenog materijala. Proces je trajao mesecima, kaže za AP osoba upoznata sa istragom koja je tražila da ostane anonimna. Svaki snimak koji je komisija želela da iskoristi na javnim pretresima morala je da odobri policija Kapitola da bi se izbeglo narušavanje bezbednosti, navodi ta osoba.

Demokrate u Predstavničkom domu održaće privatni sastanak da bi čuli mišljenje kongresmena Benija Tompsona iz Misisipija, koji je bio predsedavajući Komisije za istragu 6. januara, i drugih ličnosti. Lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris je Mekartijevu odluku nazvao "teškim kršenjem koje ugrožava bezbednost zaposlenih u Kongresu".

Poslanica iz Kalifornije demokrata Zoi Lovgren, bivša predsedavajuća Administrativnog odbora Predstavničkog doma i članica komisije koja je istraživala događaje 6. januara, ocenila je:

"To je prava mapa za ljude koji će možda želeti da ponovo napadnu Kapitol. To bi im bilo od velike pomoći."

Istaknuti republikanci pozdravili su Mekartijevu odluku kao deo njegovog obećanja da će stvoriti transparentniji Predstavnički dom, i učestvovati u nadzoru vlade, dok republikanci pokreću seriju dalekosežnih istraga o različitim aspektima rada vlade.

"Podržavam odluku predsedavajućeg Mekartija", izjavio je kongresmen Brajan Stejl iz Viskonsina, predsedavajući Administrativnog odbora Predstavničkog doma.

Ličnosti sa krajnje desnice takođe su pozdravile potez.

"Svima vama koji ste sumnjali da ćemo emitovati snimke - evo!", tvitovala je Mardžori Tejlor Grin, članica Predstavničkog doma iz Džordžije, vatrena predstavnica desnog krila Republikanske partije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG