Linkovi

Komisija za 6. januar preporučila podizanje optužnice protiv Trampa


Poslednji javni sastanak Komisije za istragu upada u Kongres 6. januara 2021.
Poslednji javni sastanak Komisije za istragu upada u Kongres 6. januara 2021.

Komisija Predstavničkog doma koja je istraživala upad u Kongres 6. januara 2021. godine, jednoglasno je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa. Komisija je navela četiri krivična dela za koja smatraju da predstavljaju osnov za podizanje optužnice - a to su opstrukcija zvaničnog postupka, zavera protiv SAD, iznošenje lažnih izjava, i podsticanje i podržavanje pobune.

Komisija, u kojoj je sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, takođe je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe da pokrene postupak protiv jednog od Trampovih pravnih savetnika, Džona Istmana.

Istman je radio za Trampa i lobirao kod potpredsednika Majka Pensa da blokira potvrdu rezultata predsedničkih izbora 2020. Napisao je memorandum na dve strane u kome tvrdi da Pens može da poništi rezultate predsedničkih izbora tokom potvrde rezultata u Kongresu 6. januara. Takođe je održao vatreni govor na mitingu Trampovih pristalica "Zaustavimo krađu" pre napada na Kapitol, i iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari.

Poslednje zasedanja komisije Predstavničkog doma za istragu napada na Kapitol 6. januara, u Vašingtonu, 19. decembra 2022.
Poslednje zasedanja komisije Predstavničkog doma za istragu napada na Kapitol 6. januara, u Vašingtonu, 19. decembra 2022.

Dok je preporuka o podizanju optužnice pretežno simbolična, jer je na Sekretarijatu za pravosuđe odluka da li će podići optužnicu protiv Trampa ili ne, ona predstavlja snažan stav komisije i doprinosi političkom pritisku na sekretarijata za pravosuđe Merika Garlanda i specijalnog tužioca Džeka Smita, koji sprovodi istragu o događajima 6. januara i Trampovoj ulozi u njima.

"Ako želimo da preživimo, kao nacija zakona i demokratije, ovo nikada više ne sme da se dogodi", izjavio je kongresmen Beni Tompson, predsesdavajući Komisije, na početku sastanka.

Kritikujući Trampa zato što je podstakao svoje pristalice da odu u Kongres pre skoro dve godine, Tompson je takođe kritikovao bivšeg predsednika da je podrio veru u demokratski sistem.

"Ako je poverenje u demokratski sistem narušeno, narušena je i naša demokratija. Donald Tramp je narušio to poverenje", rekao je Tompson.

Tramp je već pokrenuo kampanju za republikansku predsedničku nominaciju kako bi ponovo ušao u trku za Belu kuću 2024.

Članica Predstavničkog doma iz Vajominga, Liz Čejni, republikanska potpredsednica komisije, u uvodnom izlaganju je rekla da je svaki predsednik do sada u američkoj istoriji branio mirni prenos vlasti - "osim jednog."

Mislim da je predsednik prekršio brojne zakone, i smatram da treba da bude tretiran kao svaki drugi Amerikanac koji prekrši zakon, odnosno da bude predmet krivičnog postupka", izjavio je u nedelju član komisije, kongresmen Adam Šif iz Kalifornije, gostujući u programu “Stanje nacije" na CNN-u u nedelju.

Komisija koja će biti raspuštena 3. januara kada počne sa radom novi saziv Kongresa, sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu, sprovela je više od hiljadu intervjua, održala 10 javnih pretresa koji su imali veliku gledanost, i sakupila više od milion dokumenata od kada je počela sa radom 2021. Dok su prikupljali veliku zbirku dokaza, članovi su sve glasnije govorili da je Tramp, republikanac, odgovoran za nasilni napad svojih pristalica na Kapitol pre skoro dve godine.

Nakon što su probili policijsko obezbeđenje zgrade, pri čemu su brojni policajci zadobili povrede, izgrednici su upali u Kapitol i prekinuli potvrdu predsedničke pobede demokrate Džoa Bajdena, ponavljajući Trampove neistine o masovnoj krađi glasova.

Napad se dogodio posle više nedelja Trampovih pokušaja da preokrene ishod izbora koje je izgubio - u kampanji koju je komisija detaljno razmotrila i dokumentovala na javnim pretresima. Mnogi od Trampovih bivših savetnika su svedočili o pritisku koji je vršio na državne i federalne zvaničnike, kao i potpredsednika Majka Pensa, da pronađu način da ponište volju birača. Komisija je detaljno opisala i kako je Tramp na jutro napada svojim govorom podstakao masu pristalica da pođu ka Kongresu, a onda nekoliko sati gledao nasilje na televiziji ne preduzimajući ništa da ga zaustavi.

ARHIVA Pristalice predsednika Donalda Trampa pokušavaju da probiju policijsku barijeru kod Kapitola 6. januara 2021.
ARHIVA Pristalice predsednika Donalda Trampa pokušavaju da probiju policijsku barijeru kod Kapitola 6. januara 2021.

"On je neko ko je na brojne načine pokušao da izvrši pritisak na državne zvaničnike da pronađu glasove koji nisu postojali, neko ko je pokušao da poremeti zajedničko zasedanje oba doma Kongresa, i čak podstakao rulju da napadne Kapitol", rekao je Šif. "Ako to nije krivično delo, ne znam šta jeste."

Članovi komisije kažu da preporuka o podizanju optužnica protiv drugih pojedinaca može da uključi etička kršenja, pravne prekršaje i kršenja zakona o finansiranju kampanje.

Komisija je glasala sa 9:0 za usvajanje završnog izveštaja, koji će sadržati njene zaključke, transkripte intervjua i pravne preporuke. Očekuje se da izveštaj bude objavljen u sredu.

“Želimo da Amerikancima pružimo završetak ove priče", izjavio je kongresmen iz Merilenda Džejmi Reskin, takođe član komisije. "Svi su bili na ovom putovanju sa nama, i želimo zadovoljavajući završetak, kako bi ljudi smatrali da je Kongres obavio svoj posao."

XS
SM
MD
LG