Linkovi

Tramp tužio komisiju koja istražuje upad u Kongres 6. januara


ARHIVA - Masa pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa penje se kroz polomljeni prozor zgrade Kongresa u Vašingtonu, 6. januara 2021. (Foto: Reuters/Leah Millis)
ARHIVA - Masa pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa penje se kroz polomljeni prozor zgrade Kongresa u Vašingtonu, 6. januara 2021. (Foto: Reuters/Leah Millis)

Komisija Predstavničkog doma koja istražuje upad u Kapitol 6. januara, u utorak glasa da savetnika Bele kuće Stiva Benona, proglasi krivim za nepoštovanje Kongresa, dok bivši predsednik Donald Tramp pokušava da blokira istragu novom tužbom.

Tramp je u ponedeljak tužio kongresnu komisiju tvrdeći da su njeni članovi nelegalno tražili podatke iz Bele kuće. U tužbi koja je podneta okružnom sudu u prestonici Vašingtonu, navodi se da je materijal koji je tražila komisija pokriven pravnom doktrinom poznatom kao izvršna privilegija, koja štiti poverljivost određenih komunikacija Bele kuće.

Međutim, članovi komisije kažu da neće ustuknuti, i da će nastaviti svoj zadatak prikupljanja činjenica i svedočanstava o upadu Trampovih pristalica u Kongres, u kome su povređene desetine policajaca.

Članovi komisije, republikanka iz Vajominga Liz Čejni i Beni Tompson, demokrata iz Misisipija, naveli su u pisanom saopštenju u odgovor na Trampovu tužbu da bivši predsednik pokušava da "odloži i opstruiše" njihovu istragu.

"Teško je zamisliti ubedljiviji javni interes od pokušaja da se dođe do odgovora o napadu na našu demokratiju i pokušaj da se preokrenu rezultati izbora", saopštili su Čejni i Tompson.

Tramp je podneo tužbu nakon što je predsednik Bajden odlučio da se odrekne prava da blokira dostavu dokumenata Kongresu - prava koja mu daje izvršna privilegija. Bajdenova administracija je navela da je nasilna opsada Kapitola pre više od devet meseci bila tako izuzetan događaj da zavređuje odricanje od privilegije koja obično štiti komunikacije Bele kuće.

Trampova tužba ne odnosi se samo na prvih 125 stranica dokumenata čije je dostavljanje kongresnoj komisiji nedavno dozvolio Bajden. Tužba, koja se odnosi na komisiju Predstavničkog doma ali i Nacionalni arhiv, traži poništavanje kompletnog zahteva komisije o dostavi dokumenata, navodeći da je suviše širok i suprotan principu podele vlasti u SAD.

Stotine Trampovih pristalica upale su u sedište Kongresa 6. januara u pokušaju da spreče članove Kongresa da potvrde pobedu demokratskog predsednika Džozefa Bajdena. Optužnice su podignute protiv više od 600 osoba.

Predstavnički dom, u kojem su većinu imale demokrate, glasao je za opoziv Trampa na osnovu optužbe da je podstakao napad vatrenim govorom na skupu svojih pristalica tog dana. Senat je predsednika oslobodio optužbi.

Glasanje o Benonovom nepoštovanju Kongresa

Za to vreme, komisija glasa o preporuci da se Benon proglasi krivim za nepoštovanje Kongresa zbog odbijanja zahteva komisije da svedoči i dostavi dokumenta. U rezoluciji koja je objavljena u ponedeljak, komisija ističe da bivši Trampov savetnik nema pravne osnove da odbija zahteve komisije, iako Trampov advokat tvrdi da Benon ne treba da otkriva informacije jer je zaštićen privilegijom položaja u administraciji bivšeg predsednika.

ARHIVA - Bivši strateg Bele kuće Stiv Benon izlazi iz federalnog suda na Menhetnu 20. avgusta 2020.
ARHIVA - Bivši strateg Bele kuće Stiv Benon izlazi iz federalnog suda na Menhetnu 20. avgusta 2020.

Benon je bio privatni građanin kada je razgovarao sa Trampom pre napada, navodi komisija.

"Gospodin Benon je, po svemu sudeći, igrao složenu ulogu u događajima 6. januara i građani Amerike imaju pravo da čuju njegove svedočenje iz prve ruke", napisala je komisija u rezoluciji.

Takođe je navedeno na koje je sve načine Benon učestvovao u događajima uoči pobune, uključujući izveštaje da je podsticao Trampa da se fokusira na 6. januar, dan potvrde elektorskih glasova, i komentare 5. januara da će sledećeg dana "nastati potpuni haos."

Kada odbor bude glasao o Benonu, o tom pitanju će glasati ceo Predstavnički dom, a zatim se prosleđuje Sekretarijatu za pravosuđe, koji će odlučiti da li da podigne optužnicu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG