Linkovi

Govori Trampa i Pensa u Vašingtonu pokazali podele u Republikanskoj stranci


Bivši predsednik Donald Tramp drži govor na samitu političkog instituta "Amerika na prvom mestu", 26. jula 2022.
Bivši predsednik Donald Tramp drži govor na samitu političkog instituta "Amerika na prvom mestu", 26. jula 2022.

Sve veće rivalstvo između bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovo nekada žestoko lojalnog potpredsednika Majka Pensa bilo je očigledno u utorak, kada su održali drastično različite govore u Vašingtonu o budućnosti Republikanske partije.

Tramp, koji se prvi put vratio u Vašington od dana kada ga je demokrata Džo Bajden zamenio u Beloj kući, ponovio je lažne tvrdnje o krađi glasova koje su podstakle nasilje i upad u Kapitol 6. januara, dok je Pens pozvao stranku da se okrene budućnosti i zaboravi na Trampov poraz.

Federalni i državni izborni zvaničnici kao i sekretar za pravosuđe u Trampovoj administraciji izjavili su da nema kredibilnih dokaza neregularnosti na izborima 2020. Tvrdnje bivšeg predsednika su takođe odbačene na desetini sudova, uključujući od strane sudija koje je on sam imenovao.

“Ti izbori su bili katastrofa", rekao je, ipak, Tramp svojim entuzijastičnim pristalicama na samitu "Amerika na prvom mestu", na oko kilometar i po od Bele kuće.

U govoru za koji je bilo najavljeno da će biti posvećen javnoj bezbednosti, izneo je mračnu sliku nacije u opadanju, kojoj preti rast kriminala. Među predlozima koje je izneo su smrtna kazna za dilere droge, slanje beskućnika u kampove na periferijama gradova i dodatna gradnja zida na južnoj granici.

Tramp je, takođe, značajan deo govora posvetio svojim uobičajenim žalbama, iako su ga neki saradnici savetovali da to prevaziđe.

Nekoliko sati ranije, potpredsednik Majk Pens je, obraćajući se grupi konzervativnih studenata, pozvao Republikansku stranku da prestane da gleda unazad. "Neki ljudi žele da se fokusiraju na prošlost, ali izbori su stvar budućnosti."

Dva različita govora su odraz podela unutar stranke između Trampovih lojalista koji i dalje odbijaju da prihvate rezultate izbora 2020, i drugih republikanaca koji veruju da stranka treba da se fokusira na budućnost pred izbore za Kongres u novembru, i kasnije.

Bivši potpredsednik Pens govori na nacionalnoj konferenciji konzervativnih studenata Fondacije Mlada Amerika, 26. jula 2022.
Bivši potpredsednik Pens govori na nacionalnoj konferenciji konzervativnih studenata Fondacije Mlada Amerika, 26. jula 2022.

“Verujem da konzervativci moraju da se fokusiraju na budućnost da bi ponovo pobedili u Americi", rekao je Pens obraćajući se studentskoj konzervativnoj grupi Fondacija Mlada Amerika. “Ne možemo da dozvolimo sebi da odvratimo pogled s puta ispred sebe, jer je u pitanju sam opstanak našeg načina života."

I Tramp i Pens se po svemu sudeći spremaju za predsedničku trku. Tramp je u utorak nagovestio te planove navodeći da će "možda jednostavno morati da to ponovo uradi", dok se obraćao grupi bivših zvaničnika Bele kuće i članova kabineta koji pripremaju agendu za moguću drugu Trampovu administraciju.

Nekadašnji partneri iz Bele kuće govorili su u Vašingtonu istog dana nakon što su u petak u Arizoni vodili kampanju za dvoje političkih rivala na stranačkim izborima. Za to vreme je objavljena vest da je Pensov bivši šef osoblja Mark Šort svedočio pred federalnom velikom porotom koja istražuje napad na američki Kapitol 6. januara 2021.

Šort je bio u Kapitolu tog dana, kada je Pens morao da pobegne od rulje koja je pozivala na njegovo vešanje nakon što je Tramp netačno insistirao na tome da Pens ima ovlašćenje da poništi izborne rezultate.

Na pitanje o sve većem jazu između sebe i Trampa, čovek koji je nekada bio najlojalniji saveznik bivšeg predsednika rekao je da njih dvojica nemaju različita mišljenja o političkim pitanjima.

Ali možda se razlikujemo u fokusu. Iskreno verujem da su izbori stvar budućnosti i da je od apsolutno ključnog značaja da u vreme kada tako mnogo Amerikanaca pati i toliko porodica se nosi sa teškoćama, ne podlegnemo iskušenju da gledamo unazad", rekao je.

Predsednik Bajden na Tviteru je odbacio Trampove tvrdnje da želi da bude predsednik "reda i zakona". "Ne mislim da podstrekavanje rulje da napada policajce predstavlja poštovanje zakona. Ne možete da budete za pobunu i ujedno budete za policiju, demokratiju i Ameriku", ocenio je predsednik.

Neprofitni politički institut "Amerika na prvom mestu" koji održava dvodnevni samit, sastoji se od bivših članova Trampove administracije i njegovih saveznika, a mnogi ga doživljaju kao "administraciju na čekanju" koja bi brzo mogla da se preseli u Zapadno krilo Bele kuće ako se Tramp ponovo kandiduje i pobedi.

Mimo samita, osoblje instituta je iznelo sopstvene planove za budućnost, u nameri da se postaraju da "imaju spremne politike, osoblje i procese za svaku ključnu agenciju kada ponovo preuzmemo Belu kuću", kaže Bruk Rolins, predsednica Instituta "Amerika na prvom mestu".

XS
SM
MD
LG