Linkovi

"Kjuanon šaman" osuđen na više od tri godine zatvora zbog upada u Kongres


ARHIVA - Džejkob Čensli i ostale pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa za vreme upada u Kongres (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
ARHIVA - Džejkob Čensli i ostale pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa za vreme upada u Kongres (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Federalni sudija u sredu je osudio Džejkoba Čenslija, poznatog kao "Kjuanon šaman" na 41 mesec zatvora zbog uloge u smrtonosnom napadu pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa na kompleks američkog Kongresa 6. januara.

Tužioci su od sudije okružnog suda tražili da izrekne dužu zatvorsku kaznu, od 51 mesec, Čensliju koji se u septembru izjasnio da je kriv za ometanje zvanične procedure kada su on i hiljade drugih upali u Kongres da bi pokušali da zaustave potvrdu izborne pobede predsednika Džoa Bajdena.

Sudija je istu kaznu prošle nedelje izrekao još jednom učesniku nemira koji je snimljen kako udara policajca. Reč je o do sada najoštrijim kaznama od oko 675 krivičnih slučajeva povezanih sa upadom.

Sudija je naveo da veruje da je Čensli uradio mnogo da ubedi sud "da je na pravom putu".

"Najteži deo je što znam da sam kriv", rekao je Čensli pre izricanja kazne. Naveo je da je imao teško detinjstvo i da preuzima odgovornost za svoje ponašanje.

"Mislio sam da ću dobiti 20 godina samice. Ova trauma je ostavila posledice...to dokazuju sede dlake na grudima, rukama...Ne bi trebalo da ih imam", rekao je 34-godišnji Čensli.

Dok je bio u pritvoru, Čensliju je uspostavljena dijagnoza šizofrenije, bipolarnog poremećaja, depresije i anksioznosti. Kada se izjasnio da je kriv, poručio je da je razočaran što ga Tramp nije pomilovao.

Tramp je opozvan u Predstavničkom domu i oslobođen u Senatu po optužbi za podsticanje nereda 6. januara zapaljivim govorom, u kojem je poručio pristalicama "da se pakleno bore".

U nasilju su preminule četiri osobe. Pripadnik policije Kapitola, kojeg su napali učesnici protesta, umro je dan posle napada, dok su četiri policajca koja su branila Kongres izvršila samoubistvo. Oko 140 policajaca je povređeno.

Većina učesnika, koja se izjasnila krivim, optužena je za nenasilne prestupe, mada pravni zastupnici vlade traže zatvorske kazne za pojedine koji si suočeni za ozbiljnijim optužbama.

U međuvremenu, dugogodišnji Trampov savetnik Stiv Benon u sredu se izjasnio da nije kriv po optužnici da se nije odazvao obaveznom pozivu odbora Predstavničkog doma koji istražuje upad u Kongres.

Benon, koji je u ponedeljak prvi put izveden pred sud, prošle nedelje je optužen po dve tačke za nepoštovanje Kongresa. Benon je u ponedeljak poručio da je reč o politički motivisanom napadu na njega.

XS
SM
MD
LG