Linkovi

Digitalizacija rada folklornog ansambla "Venac"


Nastupi i probe ansambla "Venac" u digitalnoj formi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Nastupi i probe ansambla "Venac" u digitalnoj formi

Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ prva je srpska kulturna ustanova na Kosovu koja je krenula sa digitalizacijom svog administrativnog i umetničkog rada. Iako im je pandemija koronavirusa umnogome otežala rad članovi ovog ansambla aktivno rade na novim koreografijama i za ovu godinu najavljuju brojne nastupe.

Ansambl koji postoji od 1964. godina, trenutno broji oko 60 članova. Od prvog januara 2021, ansambl koji funkcioniše u sistemu Republike Srbije, počeo je proces digitalizacije svog dvadesetogodišnjeg rada. Istovremeno, odlučeno je i da se digitalizuje svoje buduće projekte.

Rat 1999. nas je bukvalno podučio da bi trebalo više da brinemo o arhivi „Venca“ jer od tada smo ostali ne samo bez arhive, dokumenata i važnih podataka. Govorim i o arhivskim podacima koji govore i o samom osnivanju „Venca“ i sada sve to želimo da sprečimo i naravno u 21. veku smo gde je sav taj digitalni svet nama ispred nosa i moramo nekako da mu priđemo“, rekla je za Glas Amerike direktorka "Venca" Snežana Jovanović.

Internet stranica folklornog ansambla "Venac"
Internet stranica folklornog ansambla "Venac"

Prvi digitalni proizvodi ansambla pod radnim nazivom „Zaigraj i ti kolo“ su nova veb stranica kao i video spotovi čija će promocija početi sredinom januara.

Umetnički rad 'Venca' će se digitalizovati, ne samo da bi se sačuvao, već i prezentovao kulturna blaga koja imamo na Kosovu i Metohiji. Tu mislim na narodne igre tradicionalne pesme i same instrtumente", kaže Jovanović.

Dvoje zaposlenih iz „Venca“ nedavno su završili tromesečnu obuku za proces digitalizacije.

Svakako će nam umnogome olakšati posao s obzirom da ćemo sada lakše pronalaziti dokumenta i starija i naravno ova novas obzirom da će sve to biti u toj digitalnoj formi i na našim računarima. Takođe, stvar koja je jako bitna osiguraćemo tu arhivu s obzirom da je papir podložan svemu i svačemu, u digitalnoj formi će biti mnogo lakše sačuvati ga i sačuvati ovo što mi radimo i što smo radili“, rekla je za Glas Amerike sekretarka „Venca“ Dragana Karadžić, koja je obuku o procesu digitalizacije pohađala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Kao i mnoge ustanove i organizacije i "Venac" je svoj rad tokom pandemije koronavirusa prilagodio merama koje se odonse na sprečavanje širenja ovog virusa.

Digitalizovanje probe ansambla "Venac"
Digitalizovanje probe ansambla "Venac"

Tokom vanrednog stanja svi zaposleni su radili od kuće, po uzoru na decu koja su imala onlajn nastavu. Odmah po ukidanju vanrednog stanja vratili smo se u salu ali u korigovanim uslovima, mislim na to da su se grupe veoma smanjile, takođe radi se bez dodira što je za kolo veoma čudno, kolo se igra bez kontakta“, kazala je Snežana Jovanović.

Članovi "Venca", ansambla koji na svom repertoaru imaoko 35 različitih koreografija,očekuju da će ove godine nastupati pred publikom. Međutim ako im situacija izazvana pandemijom koronavieusa to ne dozvoli imaju alternativna rešenja.

Ukupna vrednosti procesa digitalizacije Venca je dva miliona dinara, a polovinu sredstava izdvojilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

XS
SM
MD
LG