Linkovi

Podeljena mišljenja o još jednim parlamentarnim izborima na Kosovu


ARHIVA - Poslanici Skupštine Kosova na sednici u Prištini, 3. februara 2020. godine (Foto: AP/Visar Kryeziu)
ARHIVA - Poslanici Skupštine Kosova na sednici u Prištini, 3. februara 2020. godine (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Ustavni sud Kosova proglasio je neustavnom vladu Avdulaha Hotija zbog nevažećeg odlučujućeg glasa poslanika Etema Arifija i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana. Na Kosovu su podeljena mišljenja o tome da li će novi parlamentarni izbori rešiti političku krizu, posle podizanja optužnice protiv Hašima Tačija.

Analitičar Fatmir Šeholi smatra da će Kosovo posle izbora izaći iz političke krize u koju je upalo zbog podizanja optužnice protiv Tačija, koji je zbog toga podneo ostavku na funkciju predsednika Kosova i otišao u Hag.

„Mislim da će ovi izbori koji će biti održani za 40 dana dati drugi smer Kosovu u smislu realizacije i stabilnosti na Kosovu, pogotovu što se zna u principu ko će biti pobednik ovih izbora i to ubedljivi pobenik i znaće se da će jednostavno imati mnogo više albanskih političkih predstavnika, odnosno poslanika u Skupstini Kosova vladajuća koalicija, koja god bude i to daje stabilnost vladi. Ono što je za očekivati ovde sigurno pobednici su pokret Samoopredeljenje i Srpska lista“, rekao je Šeholi za Glas Amerike.

Podeljena mišljenja o još jednim parlamentarnim izborima na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Novinar Goran Avramović smatra da se kao i mnogo puta do sada Kosovo nalazi na prekretnici, ali da su male šanse da će predstojeći vanredni parlamentarni izbori rešiti političku krizu.

„Situacija sa rapisivanjem novih izboraje povratak delimično poljuljanog autoriteta Ustavnog suda, tako da ne možemo da kažemo da je ova opcija bila neočekivana, jer postoje jedna od dve koje su mogle da se dese. Imajući u vidu sva neslaganja koja postoje unutar zajednice kosovskih Albanaca u vezi sa predsednikoma, nije potpuno izvesno da će prestojeći izbori rešiti političku krizu, a što se spske zajednice na Kosovu tiče tu se ništa neće promeniti, ona će i dalje ostati talac zvaničnog Beograda i Spska lista će formalno biti predstavnik kosovskih Srba u kosovskom parlamentu“, kazao je Avramović za Glas Amerike.

Učesnici ankete na ulicama Prištine i Gračanice, 22. decembar 2020. (Foto: VOA)
Učesnici ankete na ulicama Prištine i Gračanice, 22. decembar 2020. (Foto: VOA)

Da politička kriza koja je zahvatila Kosovo, nakon što je u Hag otišao Hašim Tači, neće biti rešena novim izborima, uglavnom smatraju i građani Prištine i Gračanice.

Građani Prištine

„Nikada, nikada. Mi imamo takvih problema od posle rata, nijedna vlada ne može da izdrži godinu dana ili dve. Znači ne može tu ništa, napretka za Kosovo nema, nećemo ni da ga imamo ako nastavimo da menajmo svakih godinu dana po jednu vladu“.

„Mislim da će bolje biti nego što jeste, zato se i mučimo još ovaj put, a ako ovog puta ne bude ništa nećemo više ni da glasamo. Ništa, neću više nikom de da dam glas“.

„Trenutno se nigde na Balkanu ne rešava problem izborima. Svakog dana izbori, kakvi su to izbori. Ja ne verujem ništa, ni ovde, ni u Srbiji, nigde. Svaki dan izbori, kome da dam glas ja?”

Građani Gračanice

“Ne vidim neko smirivanje situacije, već jednostavno samo produbljivanje krize. Vidimo i sami da je dosta podeljena ta javnost kosovska i mislim da će biti još gora i još neizvesnija ta situacija”.

“Ako dođu dobri ljudi koji za narod misle nešto dobro, onda će da bude dobro, ako ne onda nema ništa“.

Ustavni sud Kosova objavio je sinoć odluku gde se navodi da je glas poslanika Etema Arifija, koji je bio presudan u izglasavanju vlade Avdulaha Hotija bio nevažeći. Ustavni sud je ovu odluku doneo na osnovu žalbe pokreta Samoopredeljenje. Ovaj pokret je ukazao da je Hotijeva vlada izabrana nelegalno, jer je Etem Arifi bio osuđen na 15 meseci zatvora, pre nego što je glasao za izbor tadašnje Vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG