Linkovi

Zajednički problemi zbližavaju Srbe i Albance u Novom Brdu


Kuća na kojoj se popravlja krov u opštini Novo Brdo (Foto: VOA)
Kuća na kojoj se popravlja krov u opštini Novo Brdo (Foto: VOA)

U poslednih godinu i po dana u jednoj od najsiromašnijih kosovskih opština Novom Brdu izgrađene su 24 kuće za povratničke i socijalno ugrožene porodice, a 30 domaćinstava dobilo je građevinski materijal za obnovu svojih domova. Gradonačelnik ove - jedne od 10 većinski srpskih opština - Svetislav Ivanović kaže da ta lokalna samouprava skoro podjednako pomaže i Srbe i Albance i ističe da su međuetnički odnosi u ovoj opštini možda i najbolji na Kosovu.

U selu Labljane u opštini Novo Brdo, petočlana porodica Zaćiri živi u kući od pedesetak kvadrata, koja - kako kažu - može da se sruši svakog trenutka. Napravljena je pre nekoliko decenija, a zemljotres koji je pre desetak godina pogodio ovaj kraj dodatno je oštetio. U kući koja ima dve sobe, nema kupatila, a poljski toalet je na pedesetak metara od kuće.

„Ovde u ovoj kući do skoro je živelo šestoro, sad nas je petoro, jedna ćerka se sad skoro udala. Sad živimo samo troje dece, muž, ja. Ovo je veoma stara kuća i struja nam je samo preko jedne žice. Ja sam bolesna, niko ne radi, živimo samo od socijalne pomoći“, rekla je za Glas Amerike Menire Zaćiri.

Opština Novo Brdo pozitivan primer multietničkog života na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00

Pre oko dva meseca Zaćirijevi su se obratili opštini Novo Brdo sa zahtevom za poboljšanje uslova života.

„Nakon toga je komisija na terenu konstatovala da stambena jedinica u kojoj žive nije adekvatna i da uslovi nisu normalni za porodicu, gde generacijski živi više njih, mi smo kao opština pokušali da im pomognemo u vidu građevinskog materijala. Za mene je danas jedan od boljih i lepših dana, jer možemo ljudima da pomognemo“, rekao je za Glas Amerike gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović.

Zaćirijevi su od opštine Novo Brdo dobili građevinski materijal za obnovu kuće. Međutim, imaju druge planove, a za realizaciju će im biti neophodna i dodatna pomoć. Zahvaljuju se opštini, ali apeluju i na ostale donatore da im pomognu.

Naser Zaćiri iz selu Labljane u opštini Novo Brdo
Naser Zaćiri iz selu Labljane u opštini Novo Brdo

„Sa ovom kućom ne mogu ništa da radim i da renoviram, moramo da počnemo novu kuću, makar samo dve sobe napravili, ali da imamo novo i normalno, jer ovo ne vredi da se renovira. Ova kuća uopšte nema ploču gore, ima samo neku lamperiju. Deca spavaju preko noći u jaknama, jer je mnogo hladno unutra. Koliko god da ložimo - hladno je. Ako ima još neko ko bi mogao da nam pomogne van opštine bilo ko, nama je pomoć dobrodošla, jer mi sami ne možemo da je završimo“, kaže Naser Zaćiri.

Pored građevinskog materijala za socijalno ugrožene porodice, koji ova lokalna samouprava uglavnom obezbeđuje iz sopstvenih sredstava, Novo Brdo je i deo programa „Povratak i reintegracija faza 5“, koji finansira Kancelarija Evropsske unije na Kosovu, sufinansira Ministarstvo za zajedncie i povratak, a sprovodi Međunarodna organizacije za migracije. U okviru tog programa izgrađeno je 16 kuća za povratnike.

Kuće u ovoj opštini grade se i u okviru programa “Balans komponenta” ministarstva za zajednice i povratak, za socijalno ugoržene porodice.

Porodica Bunjaku iz sela Bunjaci jedna je od osam porodica koja je u okviru ovog programa dobila kuću površine 100 kvadratnih metara.

„Pre ove imao sam staru kuću koja samo što se nije srušila. U toj kući je živelo nas dvanaestoro. U novoj kući sada živimo nas devetoro, majka je umrla, a dve ćerke su mi se udale“, kaže za Glas Amerike Džemalj Bunjaku.

Većina Srba i Albanaca u ovoj opštini, kako nam je rečeno, ne razmišlja o međunacionalnim podelama, jer i jedne i druge - kako kažu - muči ista muka.

„Zajednički problem je ta ekonomska situacija i problemi koji tište sve zajednice i sve ljude koji ovde žive. Što se međusobnih odnosa tiče,možemo da kažemo da su solidni i dobri, taj trend je bolji u odnosu na ranije i mislim da su odnosi između Albanaca i Srba na jednom visokom nivou“, kaže gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović.

„Dobro živimo i s jedne i s druge strane i pre rata i posle rata i za vreme rata. Bilo je nekih incidenata, ali dobro je. Ovde se istorijski pokazalo da da smo mi pitomiji i bolji ljudi“, smatra Džemalj Bunjaku.

Paroh novobrdski Stevo Mitrić
Paroh novobrdski Stevo Mitrić

I paroh novobrdski Stevo Mitrić za Glas Amerike kaže da je Novo Brdo možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu.

„Mislim da je ovde ta multietničnost mnogo veća nego bilo gde. Sad da li je razlog što smo siromašni pa moramo da se oslanjamo jedni na druge ili je nešto veće, zasta ne znam odgovor, ali je zaista lepo živeti i raditi ovde. Mislim da na Kosovu ne postoji lepše mesto za život i rad nego ovde u Novom Brdu i razgovarati sa svim komšijama, bez obzira na etničko poreklo ili versku pripadnosti“, kaže Stevo Mitrić.

Opština Novo Brdo jedna je od 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom. U njoj živi oko šest i po hiljada Srba, tri i po hiljade Albanaca, stotinak Roma, i nekoliko turskih porodica.

XS
SM
MD
LG