Linkovi

Počela nastava u Srednjoškolskom centru u Lapljem selu


Učionica u Srednjoškolskom centru u Lapljem selu
Učionica u Srednjoškolskom centru u Lapljem selu

Oko 600 učenika tri srednje škole na teritoriji opštine Gračanica od danas nastavu pohađaju u novosagrađenom Srednjoškolskom centru u Lapljem selu. Objekat je izgrađen sredstvima Evropske unije, a opremila ga je Opština Gračanica.

Tri srednje škole Ekonomska, Medicinska i Gimnazija, koje su posle oružanih sukoba 1999. godine iz Prištine izmeštene u objekte osnovnih škola u Lapljem selu i Gračanici, počele su rad u novosagrađenom Srednjoškolskom centru u Lapljem selu.

Pored učionica i administrativnih kancelarija, ovaj objekat koji se prostire na oko 8.000 kvadratnih metara, ima i nekoliko kabineta za izvođenje stručne nastave, sportsku halu, kao spoljni teren za sportske aktivnosti.

„Imamo bolje uslove za rad, nove kabinete i možemo mnogo toga da vidimo i na naučimo“, rekla je za Glas Amerike učenica Medicinske škole Miljana Milenković.

Fiskulturna sala Srednjoškolskog centra u Lapljem selu
Fiskulturna sala Srednjoškolskog centra u Lapljem selu

„Učionice su modernije, ima više prostora. Imamo kabinte, veću sportsku halu“, navela je učenica Gimnazije Teodora Đorđević.

Učenici su srećni i zbog toga što nastava sada počinje sat vremena kasnije.

„Lakše je kada se probudite u trenutku kada sviće nego kad se budite po mraku pre sunca, samim tim i taj nivo koncentracije se poboljša, ali činjenica da mi možemo bolje da funkcionišemo i da budemo takoreći više fokusirani na nastavu jer samim tim nastava ne počinje u isto vreme nego se budimo sat vremena kasnije. Tako da nam to svakako mnogo znači“, rekla je učenica Gimnazije Mila Mihajlović.

Otvoren Srednjoškolski centar u Lapljem selu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Direktorka Ekonomske škole Dragica Mitić za Glas Amerike ističe da je pored neadekvatnih uslova za rad, upravo jedan od najvećih problema do sada bio, što su mnogi učenici morali da se bude u pet ujutru kako bi na vreme stigli na nastavu.

“Dobili smo konačno svoje prostorije, puno će nam značiti i što se tiče početka nastave s obzirom da znamo da je ranije nastava u nekim školama čak i počinjala od 6:30 kod nas konkretno u 6:50. Sada deca ne ustaju tako rano, odnosno od danas nastava počinje od 7:30, tako da imaju vremena da se nastapavaju i da orni krenu sa radom i sa nastavom“, navela je Dragica Mitić.

Novim objektom zadovoljni su i nastavnici.

„Ovaj prostor koji smo dobili je jedno veliko unapređenje za nastavu, za nastavni proces pre svega za našu decu, za učenike, ali i nastavnike. Tako da se nadam da će u ovim uslovima u ovim kabinetima koji će uskoro biti onako potpuno opremjeni nastavni proces biti na jednom zavidnom nivou“, rekla je za Glas Amerike nastavnica Medicinske škole Mila Bogićević.

Izgradnju Srednjoškolskog centra finasnirala je sa 2,7 miliona evra Kancelarija Evropske unije na Kosovu. Objekat je pre oko mesec dana na upravljanje predat Opštini Gračanica, koja je obezbedila inventar.

XS
SM
MD
LG