Linkovi

EU predala Srednjoškolski centar Gračanici, još se ne zna kad počinje nastava


Zgrada novog Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu (Foto: VOA)
Zgrada novog Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu (Foto: VOA)

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog predao je na upravljanje Opštini Gračanica objekat Srednjoškolskog centra, koji je izgrađen sredstvima Evropske unije. Za sada još nije poznato kada će se učenici ući u nove prostorije.

Objekat Srednjoškolskog centra, čija izgradnja je koštala 2,7 miliona evra, prostire se na 8.007 kvadratnih metara. Smešten je na opštinskoj parceli od 7,9 ari, gde su izgrađeni i sportski tereni. Objekat je opštini Gračanica na upravljanje predao šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog.

“Ova nova školska zgrada ima jasnu podelu odeljenja, prostora za učenje, laboratorije, sportske terene, deo za administraciju kao i kancelarije za nastavnike, svlačionice, kuhinju. Uveren sam da će nastavnici i nastavno osoblje ovaj objekat iskoristiti na najbolji mogući način i da će obezbediti da to funkcioniše i bude održavano na najbolji način. Želim veliki uspeh đacima i nadam se da će se uskoro prebaciti ovde i na najbolji način iskoristiti zgradu“, kazao je Tomaš Sunjog.

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić zahvalila se Evropskoj uniji na podršci, ističući da je ova investicija od suštinskog značaja za obrazovanje srednjoškolaca na centralnom Kosovu.

“Danas je veliki i značajan dan za našu opštinu i za naše preduniverzitetsko obrazovanje. Današnji dan je istorijskog karaktera. Polako ali sigurno ostvaruju se snovi generacija. Ovim centrom mi olakšavamo i činimo bezbednijim školovanje naše dece“, rekla je Ljiljana Šubarić.

U novosagrađenom srednjoškolkom centru biće smeštene tri srednje škole: Medicinska, Gimnazija i Ekonomska škola sa oko 800 đaka. Ove škole koje su 1999. godine izmeštene iz Prištine, već 22 godine rade u objektima osnovnih škola u srpskim sredinama na centralnom Kosovu.

“Znate i sami da smo od 2000. godine smešteni u osnovnoj školi "Miladin Mitić" u Lapljem Selu i da smo tu do sada boravili i obavljali obrazovno prosvetni rad. Imali smo problem što se tiče prostora sada sa izgradnjom srednjoškolskog centra smo dobili svoje učinioce, svoje kabinete tako da će se nastava odvijati mnogo kvalitetnije“, rekla je Dragica Mitić, direktorka Ekonomske škole u Lapljem Selu.

Izgradnja Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu počela je 2017. godine, a rok za izgranju istekao je još januara 2019. godine.

XS
SM
MD
LG