Linkovi

Konačno završen srednjoškolski centar u Lapljem selu


Zgrada novog Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu (Foto: VOA)
Zgrada novog Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu (Foto: VOA)

Tri godine posle isteka roka završeni su radovi na izgradnji Srednjoškolskog centra u Lapljem selu. Izgradnju u vrednosti od 2,7 miliona evra finansirala je Evropska unija, a objekat će za oko mesec dana biti otvoren i predat opštini Gračanica, potvrđeno je Glasu Amerike iz Kancelarije EU na Kosovu.

Radovi na izgradnji Srednjoškolskog centra u Lapljem selu su uz podršku Evropske unije počeli 7. jula 2017. godine, a rok za završetak radova bio je 18 meseci.

Proteklih godina nizala su se brojna obećanja u vezi sa otvaranjem ovog objekta, koji je trebalo da bude završen još pre tri godine.

Iz Opštine Gračanica tvrdili su da će objekat biti u funkciji od novembra 2020. godine, zatim početkom 2021. godine, a nešto kasnije iz ove opštine palo je i obećanje da će učenici novu školsku 2021. početi u novosagrađenom objektu.

Zgrada u kojoj se nalazi Kancelarija EU na Kosovu, u Prištini (Foto: VOA)
Zgrada u kojoj se nalazi Kancelarija EU na Kosovu, u Prištini (Foto: VOA)

Obećanja nisu štedeli ni u Kancelariji Evropske unije u Prištini koja je upravljala ovim projektom. Oktobra meseca iz ove Kancelarije je saopšteno da se otvaranje Srednjoškolskog centra očekuje tokom druge polovine decembra 2021. godine.

U sred druge polovine januara 2022. godine, ovaj objekat još nije otvoren. Međutim Glasu Amerike danas je potvrđeno još jedno obećanje kad je u pitanju otvaranje ovog objekta.

“Građevinski radovi su završeni u decembru 2021. godine. U toku su pripreme za primopredaju objekta krajnjem korisniku. Svečano otvaranje zgrade i konačna primopredaja opštini planirano je da bude sredinom februara. Ne postoje smetnje da opština posle primopredaje počne da koristi zgradu”, naveli su u pisanom odgovoru Glasu Amerike iz Kancelarije EU na Kosovu.

S druge strane, u opštini Gračanica uopšte nisu obavešteni da su radovi završeni i da se priprema primopredaja.

„Još nismo dobili tačnu informaciju kada ćemo preuzeti sam srednjoškolski centar, osim da se radovi privode kraju i da svakog trenutka to može biti dodeljeno opštini na korišćenje. Posle toga sledi razgovor sa direktorima koji su sa svim tim i upoznati. U srednjoškolskom centru će biti smeštene tri škole – Ekonomska, Gimnazija i Medicinska škola, tako da je po preuzimanju Srednjoškolskog centra, odnosno obejkta, potrebno samo da se prebaci inventar koji je već prošle godine obezbeđen u tu svrhu za celokupan taj objekat“, rekla je za Glas Amerike Brankica Nićić, direktorka odeljenja za obrazovanje i kulturu u opštini Gračanica.

Iz Kancelarije Evropske unije u Prištini navode da rok za izgranju, koji je istekao još januara 2019. godine, nije ispoštovan zbog pandemije koronavirusa. Međutim opšte je poznato da je pandemija koronavirusa proglašena marta 2020. godine.

“Kašnjenja u realizaciji su prvenstveno posledica pandemijske situacije sa kovidom, koja je negativno uticala na dostupnost radne snage i materijala. Neki problemi u vezi sa dizajnom koji su izazvali određena kašnjenja su uspešno rešeni”, navode iz Kancelarije EU na Kosovu.

Sve srednje škole na centralnom Kosovu su posle 1999. godine iz Prištine izmeštene u okolna srpska sela u objekte osnovnih škola. Zbog nedostatka prostora nastava je organizovana u nekoliko smena, a učenici su već više od 20 godina prinuđeni da u školu kreću i pre izlaska sunca.

“Prelaskom u srednjoškolski centar to vreme bi moglo da bude pomereno recimo na neko razumno vreme od pola osam ujutru. Sad časovi počinju u deset do sedam, a da bi deca došla u školu neki koji putuju iz udaljenijih mesta ustaju čak i u četiri, pet ujutru. Sad u ovim uslovim zimskim je to jako veliki problem za učenike”, rekao je za Glas Amerike direktor Prištinske gimnazije sa sedištem u Lapljem selu Dejan Denić.

Površina objekta je 8.007 kvadratnih metara, sa pratećim sportskim terenima koji su smešteni na parceli od 7.900 kvadratnih metara.

Konačno završen Srednjoskolski centar u Lapljem selu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Objekat je izgrađen na opštinskom zemljištu, gde postoji visok nivo podzemnih voda. Taj problem je za sada rešen tako što je napravljen cevovod do reke Gračanke koja protiče u blizini ovog objekta.

“Poznato je da dole postoje neke podzemne vode i iz tog razloga su aktivne dve pumpe, koje svakodnevno 24 časa dnevno crpe tu vodu i ta voda izlazi u sam tok reke koja je blizu objekta”, navela je Brankica Nićić.

Glasu Amerike je iz Kancelarije EU u Prištini rečeno da je vrednost ove investicije bez troškova nadzora oko 2,7 miliona evra. Izvođač radova bila je kosovska kompanija Alfa, a radove je nadgledala firma IRD Inženjering iz Italije.

XS
SM
MD
LG