Linkovi

Skupština Kosova odbacila rezoluciju o primeni Vašingtonskog sporazuma


ILUSTRACIJA - Kosovski parlament (Foto: Radio Slobodna Evropa
ILUSTRACIJA - Kosovski parlament (Foto: Radio Slobodna Evropa

Skupština Kosova nije podržala rezoluciju kojom se poziva Vlada Kosova da sprovede Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa postignut septembra 2020. u Beloj kući. javio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sporazum, uz još neka pitanja, predviđa moratorijum na traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, saglasnost Srbije da odustane od kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, te priključenje Kosova inicijativi "Mini Šengen", preimenovanoj pre nekoliko dana u "Otvoreni Balkan" (Open Balkan).

Rezoluciju kojom se Vlada Kosova, premijera Aljbina Kurtija poziva da sprovede Vašingtonski sporazum i izradi plan njegove provedbe, je predložio opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK).

Poslanici vladajućeg pokreta Samoopredeljenje, čiji je lider Kurti, uzdržali su se od glasanja o rezoluciji, koju su podržala 24 poslanika, a 57 je bilo uzdržanih, izvestio je RSE.

Rezolucije Skupštine Kosova nisu obavezujuće, ali održavaju političku volju.

Šefica poslaničkog kluba pokreta Samoopredeljenje Mimosa Kusari – Ljija izjavila je da odbijanje rezolucije ne treba posmatrati kao potcenjivanje uloge Sjedinjenih Američkih Država (SAD), čijim je posredovanjem sporazum potpisan.

Apsurdno je, kaže ona, da DSK traži od aktuelne vlade sprovođenje sporazuma kojim se predviđa „Mini Šengen“, inicijativa kojoj se suprostavlja upravo novi predsednik DSK Ljumir Abdiđiku (Lumir Abdixhiku).

Postoji nekoliko tačaka (u sporazumu) oko kojih i kada smo bili u poziciji se nismo složili da budu deo bilo kakvog sporazuma. Jedna od njih je 'Mini Šengen', ili sada 'Open Balkan', a druga se tiče raspodele kosovskih resursa, kao što je jezero Gazivode“, rekla je Mimosa Kusari - Ljija.

Dodala je da Vlada Kosova ostaje posvećena strateškom partnerstvu sa SAD.

Dva su suštinska principa. Prvi je da ovo ni na koji način ne predstavlja potcenjivanje uloge SAD-a. A drugo je da Kosovo u dijalogu ne ulazi kao strana od koje treba da se očekuje da će nastaviti da pravi kompromise, već se radi o dvema ravnopravnim državama koje će diskutovati o prošlosti u kojoj je Srbija bila agresor, a Kosovo žrtva“, dodala je ona.

Vašingtonski sporazum potpisali su tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti, danas poslanik Demokratskog saveza Skupštine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

SAD su u međuvremenu, u junu ove godine, predstavile studiju izvodljivosti o zajedničkom upravljanju jezerom Gazivode.

Vašingtonski sporazum takođe predviđa i uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova, zapravo priznanje Kosova od strane Izraela, što se u međuvremenu i dogodilo.

Sa druge strane, Srbija nije ispunila jednu od svojim obaveza iz sporazuma - da do 1. jula 2021. prebaci svoje diplomatsko predstavništvo iz Tel Aviva u Jerusalim.

XS
SM
MD
LG