Linkovi

Tramp odlikovao Grenela zbog normalizacije ekonomskih odnosa Kosova i Srbije


Arhiva - Ričard Grenel, 18. mart 2019. (Foto:Denis Balibouse)
Arhiva - Ričard Grenel, 18. mart 2019. (Foto:Denis Balibouse)

Specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore između Srbije i Kosova Ričard Grenel objavio je da ga je predsednik Donald Tramp odlikovao medaljom za nacionalnu bezbednost za doprinos potpisivanju "istorijske normalizacije ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova".

"Ovo je zaista velika čast - posebno što dolazi od @realdonaldtrump, koji je koristio diplomatiju da donese mir u svetu", napisao je Grenel na svom Instagram profilu.

"On nije započeo nove ratove, doveo je američke trupe kući, izgradio američku vojsku - i još je potpisao mirovne sporazume", napisao je Grenel.

U obrazloženju se navodi da su sporazumom Srbija i Kosovo uspostavile direktne avio, železničke i putne veze, i da je taj dokumet značajan korak ka izgradnji mirnije, sigurnije i prosperitetnije Evrope i predstavlja najznačajniji diplomatski korak ka krajnjem cilju u više od 25 godina.

Ambasador Grenel je jedan od ključnih savetnika predsednika Donalda Trampa i jedan od najboljih diplomata i stručnjaka za nacionalnu bezbednost. Njegov doprinos postizanju mira i prosperiteta bio je revolucionaran i zasluga je njega samog i Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u tekstu koji je preneo Grenel.

XS
SM
MD
LG