Linkovi

Sjedinjenje Države Kosovu i Srbiji dostavile izveštaj o jezeru Gazivode


Jezero Gazivode (Foto RSE/Ibrahim Beriša)
Jezero Gazivode (Foto RSE/Ibrahim Beriša)

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su vladama Kosova i Srbije dostavile izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode na Kosovu što je, kako je navedeno, bila njihova obaveza po sedmoj tački Vašingtonskog sporazuma postignutog septembra 2020. uz posredovanje SAD i potpisanog u prisustvu bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Kako su ukazale ambasade Sjedinjenih Država na Kosovu i u Srbiji izveštaj su sastavili američki Sekretarijat za energetiku i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija.

Stručnjaci koji su učestvovali u sastavljanju dokumenta predložili su osnivanje komisije za reku Ibar koja bi olakšala razmatranja među stranama o mogućnostina za upravljanje resursima.

Predlažemo razmatranje aranžmana u skladu sa američko-kanadskim ugovorom o reci Kolumbija u vezi sa vodosnabdevanjem, energetskim agencijama i kontrolom prilikom poplava, kao model za institucionalne potrebe da podrže takvu komisiju i za reku Ibar“, ukazano je u izveštaju.

Takođe, u dokumentu je primećeno da jezero Gazivode ima sličnu funkciju brane na pomenutoj reci Kolumbija - koja se koristi za sezonsko snabdevanje vodom, ali i u slučaju poplava.

Inače, jezero Gazivode nalazi se u opštini Zubin Potok na severu Kosova koje naseljava većinsko srpsko stanovništvo, a manjim delom pripada opštini Tutin u Srbiji.

Srpske vlasti traže da upravljanje jezerom Gazivode bude u nadležnosti Zajednice opština sa srpskom većinom, koja još nije formirana na Kosovu, što kosovske vlasti decidno odbijaju.

Kosovo i Srbija su 15. juna održale novu rundu dijaloga, koji vode posredstvom Evropske unije, nakon koga nije bilo opipljivih rezultata. Sledeći susret glavnih pregovarača, predsednika Srbije i premijera Kosova Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, najavljen je u julu.

XS
SM
MD
LG