Linkovi

Sjedinjene Države očekuju da Kosovo i Srbija nastave da se pridržavaju obaveza Vašingtonskog sporazuma


Zastave Srbije, Kosova i Sjedinejnih Država (Foto: Reuters/VOA graphic)
Zastave Srbije, Kosova i Sjedinejnih Država (Foto: Reuters/VOA graphic)

Nadamo se da će naši partneri delovati u dobroj veri i nastaviti da se pridržavaju obaveza preuzetih u Vašingtonu”, navedeno je u odgovoru američkog Stejt department na pitanje Glasa Amerike u vezi sa poštovanjem odredbi Vašingtonskog sporazuma koji su Kosovo i Srbija, septembra 2020, postigli u američkoj prestonici posredstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Primena Vašingtonskog sporazuma stvara prilike za širu saradnju između strana i stvara osnov za buduće sporazume. Preuzete obaveze već donose korist građanima Srbije i Kosova i ohrabrujemo ih da nastave njihovu primenu”, navedeno je u odgovoru neimenovanog portparola Stejt department na pitanje Glasa Amerike o očekivanjima koja Sjedinjene Države imaju od Srbije u vezi sa postignutim sporazumom i njegovim delom koji podrazumeva premeštanje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

To je, podsetimo, jedna od zacrtanih obaveza Srbije na koju se potpisom na bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji odnosa sa Kosovom obavezao predsednik Aleksandar Vučić.

Rok za ispunjenje obaveza po toj tački sporazuma je 1. jul 2021.

Istovremeno, verzijom sporazuma koju je potpisao tadašnji kosovski pregovarač Avdulah Hoti definisano je uzajamno priznanje Kosova i Izraela – što se dogodilo ubrzo po potpisivanju sporazuma u Beloj kući.

Takođe, Kosovo je svoje diplomatsko predstavništvo na najvišem nivou u Jerusalimu otvorilo u martu 2021.

Sporazum Kosova i Srbije sastoji se od šesnaest tačaka – koje se u obe verzije dokumenta (srpskoj i albanskoj) u najvećoj meri podudaraju.

Sjedinjene Države objavile su sredinom juna da su obavile svoj deo posla u vezi sa sedmom tačkom dokumenta koja je podrazumevala kreiranje studije o korišćenju jezera Gazivode.

To jezero svojim najvećim delom nalazi se na severu Kosova i manjim na teritoriji opštine Tutin u Srbiji.

Dijalog Srbije i Kosova nastavljen je sredinom juna uz posredstvo predstavnika Evropske unije. U Briselu su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, a usaglašeno je da njihov sledeći razgovor bude u u julu.

Kosovo i Srbija su dijalog o normalizaciji odnosa, uz posredstvo Evropske unije (EU) otpočeli marta 2011. Dve godine kasnije (2013.) postigli su Briselski sporazum koji je obuhvatao i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) – što se još nije dogodilo.

XS
SM
MD
LG