Linkovi

Pobede Samoopredeljenja i Srpske liste - očekivane


Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i vd predsednica Kosova Vljosa Osmani, 15. februar 2021 (Foto: Reuters/Floriod Goga)
Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i vd predsednica Kosova Vljosa Osmani, 15. februar 2021 (Foto: Reuters/Floriod Goga)

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim na Kosovu u nedelju pobedio je pokret "Samoopredeljenje". Od srpskih partija ubedljivu pobedu ostvarila je Srpska lista, koja je osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba.

Centralna izborna komisija saopštila je da je za sada, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, pokret "Samoopredeljenje" osvojio 48 odsto glasova. Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova sa osvojenih 17,36 odsto glasova, dok je na trećem mestu Demokratski savez Kosova, koji je dobio podršku 13,07 odsto birača. Prema još uvek preliminarnim rezultatima, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja osvojila je 7,38 odsto od ukupnog broja izašlih birača.

Politički analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja kaže da je pobeda Samoopredeljenja bila očekivana. Prema njegovom mišljenju ova partija neće imati problema oko formiranja nove vlade.

„Ova garnitura nе zavisi od ucena da li hoće ili neće biti pozvani na tamo neko suđenje, jednostavno to je garnitura bez neke loše prošlosti i ja verujem da će se naći kombinacija koja će procese koji su počeli pre godinu dana, a to je proces promena, da se nastavi“, rekao je Ljepaja.

Priština

I građani Prištine sa kojima smo razgovarali kažu da nisu sumnjali u pobedu Pokreta Samoopredeljenje.

„Tome smo se nadali svi da će ova pobeda biti tako ubedljiva, ne baš tako kao što je bila, ali nadali smo se tu oko 50 odsto. Mi smo zadovoljni i nadamo se da će biti dobrih promena u pozitivnom smislu, dobri dobrosusedski odnosi sa državama oko nas, nadamo se najboljem“.

„Deluje jako perspektivno, mislim da će biti dobro za sve okolnosti koje nas okružuju, naročito sa primenom zakona, sa razvojem, sa smanjenjem kriminala, korupcije i sve to očekujem“.

„Pošto većina kaže da će da bude bolje i mi očekujemo da će biti bolje. Videćemo“.

Kad su srpske stranke u pitanju, najviše glasova prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne Komisije osvojila je Srpska lista i svih 10 mandata rezervisanih za srpsku zajednicu u skupštini Kosova.

Komentarišući pobedu Srpske liste politički analitičar iz Severne Mitrovice Ognjen Gogić navodi da je i ova pobeda bila očekivana.

„Međutim ona (Srpska lista, prim. nov) neće imati ulogu u pregovorima oko nove vlade, jer pokret Samoopredeljenje ima jako veliku podršku kao što znamo i očekuje se da će oni zapravo da pre svega stupe u komunikaciju sa drugim albanskim partijama i da pokušaju da sa njima da formiraju većinu. Tako da Srpska lista tu neće imati ulogu koju je imala ranije i samim tim neće imati taj uticaj u političkom životu Kosova, koji je imala u recimo prošloj vladi“, kazao je Gogić za Glas Amerike.

Gračanica

Građani Gračanice nisu iznenađeni ubedljivom pobedom Srpske liste.

„To je bilo očekivano, tako da nije nikakvo iznenađenje. Inače ne očekujem ništa naročito, ništa posebno“.

„Isto i dalje, šta da očekujemo, srpski narod mora da se složi, ako se ne složi nek se seli - nema druge, treće ovde. Bez Vučića i bez Srbije nema Kosova, kraj“.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa podneo je ostavku posle lošeg rezultata koji je ova stranka ostvarila na vanrednim parlamentarnim izborima. Ova stranka nije uspela da ostvari najveći broj glasova ni u jednoj opštini na Kosovu.

XS
SM
MD
LG