Linkovi

Vakcinisano 240.000 građana Kosova


Kako protiče vakcinacija protiv Kovida na Kosovu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Prema podacima kosovskog ministarstva zdravlja na Kosovu je do sada protiv koronavirusa vakcinisano oko 240 hiljada građana. Ministar zdravlja Arben Vitija rekao je da je Kosovo obezbedilo dva miliona doza vakcine i pozvao građane na masovnu vakcinaciju.

Vitija, koji je primio Astra Zeneka vakcinu, pozvao je građane da se imunizuju. Ukazao je i da se na Kosovu dnevno može vakcinisati do 17.000 ljudi.

Vakcinacija nema alternativu, mi smo do sada vancinisali oko 240 hiljada ljudi. Moramo vakcinisati 60 odsto građana kako bi došli do masovne imunizacije, da bismo stvorili kolektivni imunitet“, rekao je Vitia.

Prema njegovim rečima, na Kosovu se u borbi protiv pandemije koronavirusa koriste dve vakcine - Astra Zeneka i Fajzer. Vitija je istakao da Kosovo neće nabavljati vakcine koje se proizvode u Rusiji i Kini.

Kosovska vlada neće nabavljati kineske i ruske vakcine, nego samo vakcine koje su odobrene od strane Evropske unije. Ovo nema veze sa politikom ovo ima veze sa sigurnošću koju nam evropske agencije garantuju“, rekao je Vitija.

Na pitanje Glasa Amerike da li su opštine sa većinskim srpskim stanovništvom dobile vakcine od kosovskog ministarstva zdravlja, ministar Vitija je kazao da pojedine jesu.

Kontaktirali smo sve opštine sa srpskom većinom, u opštinama na severu su nam rekli da je većina ljudi vakcinisano i da ne treba. U nekim drugim opštinama na jugu tražili su da njihovo osoblje ima trening kod nas i prema njihovim zahtevima mi smo poslali svakoj opštini na jugu određen broj vakcina, onoliko koliko su tražili. Svim građani Kosova, bez ikakave razlike, mi omogućavamo da prime vakcinu", naveo je kosovski ministar zdravlja.

Vitija je istakao da na Kosovu do sada nisu zabeležene nus pojave kod građana koji su primili vakcinisane.

Još nemamo ni jedan jedini slučaj da smo imali nus pojave kod građana. Mi imamo samo sigurne vakcine i koju god građani vakcinu da prime imaće siguran efekat", zaključio je Vitija.

Građani Kosova za vakcinaciju mogu da se prijave lično ili putem portala e-Kosova gde svako može da prijavi do pet članova svoje porodice. Proces imunizacije na Kosovu je počeo početkom aprila ove godine.

XS
SM
MD
LG