Linkovi

Bajden: Ako ste vakcinisani - zaštićeni ste


Predsednik SAD Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Predsednik SAD Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

"Ako ste vakcinisani - zaštićeni ste. Zajednice su ugrožene. Molim vas, vakcinišite se", poručio je američki predsednik Džozef Bajden u Beloj kući govoreći o planu vakcinacije - nekoliko dana pošto nije ispunjen cilj da do Dana nezavisnosti makar jednom dozom bude imunizovano 70 odsto građana.

Amerika se vraća i spaja. Borba protiv virusa nije gotova. Milioni građana nisu vakcinisani. To je postala veća briga zbog delta varijante virusa koji se lakše prenosi i opasnija je", rekao je američki predsednik - dodavši da će do kraja sedmice biti vakcinisano 160 miliona ljudi.

Američki centri za kontrolu i zaštitu bolesti saopštili su u petak da je 67 odsto primilo jednu dozu vakcine protiv Kovida 19, a da je 47 odsto dobilo dve doze.

Predsednik je proglasio delimičnu pobedu tokom svečanosti povodom Dana nezavisnosti u nedelju uveče u Beloj kući, gde su on i prva dama Džil Bajden lično pozdravili mnoge od 1.000 zvanica među kojima su bili pripadnici hitnih službi, radnici službi koje pružaju neophodne usloge i pripadnika vojske.

"Ponovo se vraćamo putovanjima. Ponovo se vidimo. Firme se ponovo otvaraju i zapošljavaju", rekao je Bajden prisutnima tokom 15-minutnog govora u kojem je proglasio skoru nezavisnost od pandemije. "Danas, širom ove nacije sa sigurnošću možemo reći: Amerika se vraća, zajedno".

Predsednik je, međutim, upozorio da bitka protiv virusa - koji je ubio više od 600.000 Amerikanaca - još uvek nije gotova.

"Nemojte me pogrešno shvatiti - Kovida 19 nije uništen", rekao je Bajden. "Svi znamo da su se pojavile moćne varijante. Ali najbolja odbrana od ovih varijanti je vakcinisanje".

Vakcinacija je, rekao je predsednik, "najpatriotskija" potez koji se može povući.

Postoji jak regionalni kontrast u stopi vakcinacije. Na severoistoku je više od polovine odraslih potpuno vakcinisano. Suprotno tome, južne države imaju loš učinak. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u Alabami, Arkanzasu, Luizijani i Misisipiju, 35 osto ili manje odraslih primilo je obe doze.

Postoji i politička podela.

Samo 45 odsto republikanaca primilo je prvu dozu, prema anketi lista Vašington post i ABC njuza.

Oni koji se kolebaju da se vakcinišu, iz bilo kog razloga, treba da preispitaju svoja razmišljanja, kaže doktor Antoni Fauči, predsednikov glavni medicinsk savetnik i direktoru Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

"Suočavamo se sa istorijskom situacijom sa ovom pandemijom i imamo alate da joj se suprotstavimo", rekao je Fauli u nedelju tokom nastupa na NBC-u. "Za ime Boga, ostavite po strani sve te razlike i shvatimo da je zajednički neprijatelj ovaj virus i da mi imamo alat, vrlo efikasan alat, protiv ovog virusa".

Fauči je rekao da 99 odsto nedavnih smrti od koronavirusa u Sjedinjenim Državama uključuje nevakcinisane ljude.

Usred širenja delta varijante virusa, za koju se veruje da je zaraznija, federalna vlada se priprema da pošalje timove za odgovor na epidemijske udare u južne i zapadne države.

"Federalna vlada je spremna da u okviru napora cele vlade sarađuje sa lokalnim zvaničnicima na povećanju broja vakcinacija, na povećanom testiranju i na terapijama kako bi se osiguralo da se ne razbole ljudi koji su zaraženi", rekao je za CBS Džefri Ziens, koordinaror odgovora Bele kuće na Kovid 19.

XS
SM
MD
LG