Linkovi

Fajzer testira vakcinu kod dece mlađe od 12 godina


Vakcina je već odobrena za decu stariju od 12 godina
Vakcina je već odobrena za decu stariju od 12 godina

Kompanija Fajzer saopštila je da je počela testiranje vakcine protiv Kovida 19 kod dece mlađe od 12 godina, a trenutno se testira manja doza vakcine.

U studiji učestvuje oko 4.500 dece iz SAD, Finske, Poljske i Španije.

U zavisnosti od tolerancije vakcine i imunološkog odgovora, u prvoj fazi će kod dece između 5 i 11 godina biti testirano 10 mikrograma vakcine, dok će u uzrastu od 6 meseci do 5 godina biti testirano 3 mikrograma.

Iz Fajzera je saopšteno da će rezultati testiranja vakcine kod dece od 5 do 11 godina biti gotovi do septembra, a ubrzo potom i rezultati studije kod mlađe dece.

Fajzerova vakcina je već odobrena za decu stariju od 12 godina u Evropi, SAD i Kanadi. Oni primaju istu dozu kao i odrasli, 30 mikrograma.

Blizu sedam miliona tinejdžera u SAD već je dobilo bar jednu dozu vakcine, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Naučnici istovremeno istražuju povezanost mRNA vakcina, kakve su Fajzer i Moderna, sa blagim miokarditisom koji se javlja kod mlađih muškaraca. U Izraelu je rečeno da je kod nekolicine mlađih muškaraca utvrđena veza miokarditisa i vakcine.

Kompanija Fajzer saopštila je da je uzela u obzir nalaze iz Izraela, ali da ona nije utvrdila povezanost.

XS
SM
MD
LG