Linkovi

Nemačka ublažila restrikcije putnicima iz Britanije i drugih zemalja


Lekar Kristof Borh drži dokument kao primer digitalnog pasoša o vakcinaciji (CovPass), 27. maja 2021.
Lekar Kristof Borh drži dokument kao primer digitalnog pasoša o vakcinaciji (CovPass), 27. maja 2021.

Nemačka je u utorak olabavila putne restrikcije za Britaniju i još četiri zemlje, koje su uvedene zbog pojave zarazne "delta" varijante Kovida 19.

Nemačka agencija za javno zdravlje - Institut Robert Koh - saopštio je da su smanjene restrikcije za putnike iz Britanije, Portugala, Rusije, Indije i Nepala. Te zemlje bile su u kategoriji najvišeg rizika, označena kao područja sa novim sojevima virusa, dok su sada spuštene na nivo "područja sa većim brojem slučajeva Kovida-19."

Promena znači da putnici iz tih zemalja mogu da izbegnu obavezni karantin ukoliko dokažu da su primili vakcinu protiv Kovida 19, dok oni koji nisu vakcinisani moraju da se izoluju deset dana. Period karantina može da se smanji na pet dana ako osoba ima negativni test na Kovid.

Britanski premijer Boris Džonson objavio je u ponedeljak da njegova vlada planira da ukine sadašnje restrikcije 19. jula, uprkos sve većem broju novih slučajeva koje izaziva delta soj koronavirusa.

Prolaznici na Londonskom mostu, 6. jula 2021.
Prolaznici na Londonskom mostu, 6. jula 2021.

Džonson je najavio da će se obaveza nošenja maski i držanja odstojanja u društvu ukinuti, ali da pojedinačne firme mogu same da odluče da li je potrebno nošenje maski.

Za to vreme, britanska kraljevska porodica je u ponedeljak saopštila da je Kejt, vojvotkinja od Kembridža, u samoizolaciji pošto je prošle nedelje bila u kontaktu sa osobom koja je kasnije testirana pozitivna na koronavirus.

Donacije vakcina

Japanski šef diplomatije Tošimicu Motegi izjavio je da će njegova zemlja donirati 1,1 miliona doza vakcine kompanije Astra Zeneka Tajvanu do kraja nedelje. Prošlog meseca Tokio je donirao 1,24 miliona doza Astra Zeneka vakcine ostrvu.

Tajvan je na početku pandemije bio jedan od retkih primera uspešnog kontrolisanja virusa na svetu, ali se sada bori sa iznenadnim izbijanjem novih zaraza među posadom državne avio kompanije Čajna Erlajnz i gostima hotela na Međunarodnom aerodromu Taojuan. Tajvan ima 15.061 potvrđeni slučaj koronavirusa i 689 smrtnih slučajeva, prema podacima univerziteta Džons Hopkins.

Vakcinacija protiv Kovida 19 u Nacionalnom naučno-obrazovnom centru Tajvana.
Vakcinacija protiv Kovida 19 u Nacionalnom naučno-obrazovnom centru Tajvana.

Japan će takođe donirati milion doza Astra Zenekine vakcine Tajlandu i Filipinima ove nedelje, posle sličnih donacija Vijetnamu, Indoneziji i Maleziji.

Za to vreme, Izrael i Južna Koreja su saopštili da će obaviti razmenu vakcina za Kovid-19. Izrael će tokom jula poslati 700.000 doza Fajzerove vakcine Južnoj Koreji, koja će istu količinu Fajzerovih vakcina, koju je već naručila, vratiti Izraelu u septembru. Svrha ovakvih razmena je da se spreči isticanje roka vakcina.

Delta varijanta

Širenje delta soja koronavirusa, koji je prvi put identifikovan u Indiji, dovelo je do skoka broja slučajeva u zemljama širom sveta, uključujući i Južnu Koreju. Zdravstveni zvaničnici u Seulu prijavili su 711 novih slučajeva u ponedeljak, a većina je registrovana u gusto naseljenom centralnom gradskom području.

Indonezija je zatražila nova zalihe kiseonika dok se bori sa povećanim brojem novih slučajeva zbog širenje delta varijante. Vlada je zatražila od proizvodjača kiseonika da kompletne zalihe namene pacijentima sa Kovidom 19 i najavila da će uvoziti dodatni kiseonik ukoliko bude potrebno.

U Luksemburgu je saopšteno da je premijer Havijer Betel u ozbiljnom ali stabilnom stanju nakon što se zarazio Kovidom 19, i da ostaje u bolnici. Betel je primljen u bolnicu u nedelju nakon što je testiran pozitivan na virus posle dvodnevnog samita EU u Briselu.

Uticaj pandemije na međunarodni sport

Pandemija nastavlja da pogađa svet međunarodnog sporta, a organizatori auto trka Australijski Gran pri objavili su da, drugu godinu za redom, otkazuju trke Formule jedan zbog striktnih pravila o putovanjima i karantinu u Australiji.

Trka je prvobitno zakazana za 21. mart ali je odložena za 21. novembar, samo dve nedelje posle Brazilskog Gran prija u Sao Paulu, zbog čega je nemoguće da vozači i njihovi timovi ispoštuju australijski obavezni dvonedeljni karantin i pripreme se za trku.

Australijski MotoGP, zakazan za oktobar, takođe je otkazan drugu godinu za redom.

Do utorka ujutru, u svetu je registrovano više od 185,1 miliona slučajeva Kovida 19, a 3,9 miliona ljudi je preminulo. SAD su prve u obe kategorije - sa 33,7 miliona slučajeva i 605.567 umrlih od koronavirusa.

Prema podacima Džons Hopkinsa, više od 3,2 milijarde doza vakcina je podeljeno širom sveta.

Ovaj izveštaj uključuje informacije agencija Asošijeted pres, AFP i Rojters.

XS
SM
MD
LG