Linkovi

U Rusiji prijavljen najveći dnevni broj preminulih od Kovida od početka pandemije


Transport obolelih od Kovida u moskovsku bolnicu (Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva)
Transport obolelih od Kovida u moskovsku bolnicu (Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva)

U Rusiji je u subotu prijavljeno 697 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom, što je najveći broj potvrđen u jednom danu od početka globalne epidemije. Broj preminulih povećava se peti dan zaredom.

Radna grupa za koronavirus potvrdila je 24.439 novoobolelih širom zemlje – najviše od januara. Zvaničnici uzrok novog talasa pandemije vide u delta varijanti Kovida 19 i slab učinak kampanje vakcinacije, izvestila je agencija Rojters.

Prestonica Moskva najpogođenija je pandemijom sa 7.446 novoprijavljenih slučajeva u subotu. Usled novog talasa infekcija otpočelog u junu uveden je niz mera kako bi građani bili podstaknuti da se vakcinišu.

Onemogućeno da posećuju kafiće, barove i restorane ukoliko ne poseduju dokaz o vakcinaciji, imunitetu ili negativnom test na Kovid.

Ruske vakcine protiv koronavirusa su široko dostupne – ali ankete pokazuju da brojni građani ne žele da budu imunizovani.

Gradonačelnik Sergej Sobjanin izjavio je da se kampanja vakcinacije zahuktava i da je više od 2,7 miliona ljudi primilo bar jednu dozu.

Poručio je da se i da se nada da će broj građana koji su primili prvu dozu vakcine naredne sedmice dostići 3 miliona. Ukazao je da se dnevno vakciniše između 60.000 i 70.000 ljudi.

Rusija je avgusta 2020. postala prva zemlja koja je odobrila upotrebu vakcine protiv koronavirusa uprkos međunarodnom skeptizicmu u pogledu injekcija koje nisu prošle sva klinička ispitivanja i koje su ispitivane samo na nekoliko desetina ljudi, manje od dva meseca.

Vakcina, koju je razvio Institut Gamaleja u Moskvi, koristi modifikovani adenovirus koji izaziva prehladu, što je slično vakcinama koje su razvile kineska kompanija "CanSino Biologics" i britanski Univerzitet Oksford u saradnji sa "AstraZenekom".

XS
SM
MD
LG