Linkovi

Fon Kramon u Prištini: Očekujem da Srbija i Kosovo usklade stavove o dijalogu


ARHIVA - Viola fon Kramon (Foto: European Parliament)
ARHIVA - Viola fon Kramon (Foto: European Parliament)

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon poručila je u Prištini da očekuje da Srbija i Kosovo u narednim nedeljama i mesecima usklade stavove u dijalogu koji vode podredstvom Evropske unije.

Evropska parlamentarka, koja je proteklih dana boravila na Kosovu, ukazala je da je optimistična da bi moglo doći do približavanja stavova Beograda i Prištine i da, kako je ukazala, nije bilo neočekivano da pregovarači Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti imaju maksimalistička očekivanja na svom prvom susretu.

Upitana na konferenciji za medije da li će biti formirana Zajednica srpskih opština, odgovorila da je sa zvaničnicima Kosova razmatrano kako nastaviti dijalog, ali da fokus razgovora nije bio samo na jednoj stvari.

Poruke Viole fon Kramon na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Očekivali smo da će obe strane u dijalogu da podignu očekivanja i nadam se da će narednih meseci uskladiti svoje stavove i to se može postići samo pregovorima", rekla je Fon Kramon.

Govoreći o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, Fon Kramon smatra da je Kosovo u vezi sa tim ispunilo sve kriterijume.

"Evropska unija nije uradila domaći zadatak, mislim da je Kosovo odradilo svoj posao i mislim da je sada na EU da ispuni obećanje. Zbog toga EU nema kredibilitet. Kako da ubedimo novu vladu da prihvati kompromis, ako mi ne pokažemo rezultate", rekla je izvestiteljka za Kosovo Evropskog parlamenta.

Viola fon Kramon se osvrnula i na Vašingtonski sporazum istakavši da EU nije učestvovala u pripremi tog sporazuma.

Mislim da EU nije bila toliko umešana u dogovor. Vidim da postoji dogovor Palmera i Lajčaka da ta saradnja funkcioniše savršeno i da oni kordinišu akcije, ali nisam sigurna da sama američka administracija želi da primeni sporazim iz Vašingtona", zaključila je ona.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom Parlamentu Viola fon Kramon osvrnula se i na prava LGBT populacije i pozvala kosovske lidere da učestvuju u "Paradi ponosa" i dozvole istopolne brakove promenom Građanskog zakonika.

XS
SM
MD
LG